Rutte wil aparte EU-commissaris euro

Redactie

Een aparte eurocommissaris moet toezien op naleving van de afspraken in het stabiliteitspact. Dat gaat premier Mark Rutte (VVD) namens Nederland voorstellen bij de andere EU-landen, heeft hij woensdag laten weten in een brief aan de Tweede Kamer.

Als een EU-land zich niet aan de begrotingsregels houdt, komt het onder curatele te staan van de nieuwe eurocommissaris. Hoe vaker een land de afspraken heeft geschonden, des te meer bevoegdheden de eurocommissaris heeft om in te grijpen in de financiën van het land.

In het ernstigste geval moet de eurocommissaris de begroting van een land goedkeuren voordat die kan worden ingediend bij het nationale parlement. Ook kan een land zijn stemrecht in de Europese Unie verliezen. Landen die zich niet onder curatele willen laten stellen, worden uit de euro gezet.

De financiële crisis in de eurozone komt volgens Rutte voort uit het feit dat de begrotingsregels voor eurolanden niet worden nageleefd. "Wil de eurozone in zijn huidige vorm toekomst hebben, dan is een radicale breuk nodig met de hardnekkige gewoonte om de hand te lichten met afspraken die zijn gemaakt om stabiliteit te waarborgen", schrijft Rutte.

Rutte verwacht dat de voorstellen van Nederland op 'aanzienlijke weerstand' zullen stuiten bij andere landen. Hij gaat er toch de boer mee op in Europa, vanwege het grote belang voor de toekomst. Nederland gaat de plannen bespreken met andere landen, de Europese Commissie en EU-president Herman van Rompuy.

Rutte meldt ook dat het kabinet niets ziet in een politieke unie, oftewel het verder overdragen van macht door lidstaten aan de EU. Daarmee neemt hij afstand van onder anderen president Jean-Claude Trichet van de Europese Centrale Bank. Die hintte deze week op een mogelijk gezamenlijk begrotingsbeleid met een Europese minister van financiën. "In de toekomst kan ik me voorstellen dat er een confederatie ontstaat," zei Trichet maandag.

In de brief aan de Kamer zet Rutte de visie van het kabinet uiteen op de toekomst van de euro. De brief is mede ondertekend door minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA), minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) en staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ben Knapen (CDA).