Virtuele goederen worden verhandelbaar

koei

Virtuele voorwerpen en als cadeau gekochte games kunnen voortaan tegen elkaar geruild worden. Zo kunnen spelers een kledingstuk uit Team Fortress 2 ruilen tegen bijvoorbeeld een puzzelspelletje zo heeft Valve bekendgemaakt. Het is de eerste keer dat gamers digitale objecten uit spellen op een legale manier met elkaar kunnen ruilen.

Op dit moment is de ruilhandel alleen mogelijk met voorwerpen uit Team Fortress 2 en de online game Spiral Knights. Het puzzelschietspel Portal 2 moet spoedig volgen. Alleen spellen die nooit gespeeld zijn en gekocht of ontvangen zijn als een cadeau kunnen verhandeld worden. Steeds meer virtuele goederen krijgen een fysieke waarde. Zo gaat gamestudio Blizzard Entertainment het mogelijk maken in het actierollenspel Diablo 3 digitale objecten in een virtueel handelsgebouw tegen echt geld te verkopen.

Volgende maand kunnen virtuele voorwerpen niet alleen in een spel een waarde hebben, maar ook volgens de Nederlandse wet. Op 4 oktober bepaalt de Hoge Raad of het toe-eigenen van virtuele objecten gezien kan worden als diefstal. Het advies van de advocaat-generaal is een dergelijk geval als diefstal te bestempelen omdat virtuele goederen een economische waarde kunnen hebben. De Hoge Raad neemt het advies van de advocaat-generaal doorgaans over.


Virtuele goederen worden verhandelbaar