'Gadhafi niet in Niger'

Redactie

Moammar Gadhafi is niet naar Niger uitgeweken. Wel is dinsdag een konvooi van Gadhafi's veiligheidschef Mansour Dao in de Nigerese hoofdstad Niamey aangekomen. Dat heeft een woordvoerder van de Nigerese president Mahamadou Issoufou woensdag verklaard.

Dao is een neef van Gadhafi. Hij stond aan het hoofd van de Libische Revolutionaire Garde. Dao en zijn gevolg worden in Niamey goed in de gaten gehouden, zei de woordvoerder.

Dao arriveerde in een konvooi van drie voertuigen. In zijn gezelschap waren acht mensen, onder wie een aantal zakenlui en Agaly ag Alambo, een Toeareg-rebellenleider die vermoedelijk in Libië aan de kant van Gadhafi's troepen heeft gevochten.

Berichten over grote konvooien met vele tientallen voertuigen werden door ingewijden in Niger en andere Toeareg-leiders naar het rijk der fabelen verwezen. Dat Gadhafi of belangrijke lieden uit diens naaste kring naar Niger zouden zijn uitgeweken werd eveneens door ingewijden ontkend. Ook in Washington gaat men ervan uit dat Gadhafi zich nog altijd in Libië bevindt.

De hoofdstad van Niger ligt in het zuidwesten van het land, niet ver van de grens met Burkina Faso, dat Gadhafi asiel heeft aangeboden. Gadhafi's woordvoerder Moussa Ibrahim verklaarde dinsdag met nadruk dat Gadhafi en zijn zonen in Libië zijn. "We vechten en bieden verzet. We zijn nog altijd sterk en in staat om de NAVO te verslaan."

Niger en Burkina Faso hebben beide het handvest van het Internationaal Strafhof (ICC) ondertekend en zouden dus verplicht zijn Gadhafi, tegen wie een arrestatiebevel is uitgevaardigd, uit te leveren. Beide landen zijn echter ook lid van de Afrikaanse Unie (AU). Op een top van de AU in juli werden lidstaten opgeroepen het arrestatiebevel van het ICC te negeren. De AU heeft het ICC ervan beschuldigd het alleen op Afrikanen gemunt te hebben.


'Gadhafi niet in Niger' (Foto: Novum)