'Grote verschillen in sterftecijfers ziekenhuizen'

Redactie

Bij het ene ziekenhuis is de kans dat een hartpatiënt tijdens de behandelperiode overlijdt soms tien keer zo groot als bij het andere. Dat concludeert het AD woensdag uit cijfers die de ziekenhuizen hebben opgegeven aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg. De patiëntenvereniging Hart en Vaatgroep wil dat de inspectie onderzoekt waardoor dit komt.

Zolang de oorzaak niet duidelijk is, moeten patiënten volgens de vereniging goed opletten welk ziekenhuis zij kiezen voor de behandeling van hartklachten. De vereniging zegt geschrokken te zijn van de grote verschillen.

De krant bekeek de sterfte onder patiënten tot twee jaar nadat zij zich voor het eerst meldden op een polikliniek cardiologie. Bij het Tielse ziekenhuis Rivierenland overleed zeventien procent binnen twee jaar na het eerste consult, terwijl dit bij het Tilburgse St. Elisabeth Ziekenhuis slechts anderhalf procent is.

Rivierenland zegt in de krant dat er mogelijk fouten zijn gemaakt bij de registratie en dat het werkelijke percentage rond de tien ligt. Dat is nog steeds hoger, maar dat kan ook komen doordat er in de regio bijvoorbeeld meer patiënten met slechte cholesterolniveaus zijn. De inspectie had volgens het AD geen verklaring voor de grote verschillen. De krant komt zaterdag met een Ziekenhuis Top 100.