Duitse Hof beslist over toekomst euro

Redactie

Het Duitse Constitutioneel Hof in Karlsruhe beslist woensdag of de steunoperaties van de eurolanden aan Griekenland, Ierland en Portugal stroken met de Duitse grondwet. Mocht de reddingsacties ongrondwettig zijn, dan komt de Duitse steun aan de acties in gevaar. Zonder het Duitse aandeel, goed voor een kwart van het noodfonds, zijn de steunoperaties praktisch niet meer mogelijk.

De zaak is aangespannen door een groep vooraanstaande Duitse eurosceptici. Zij betogen dat de noodhulp juridisch niet door de beugel kan. Ze beroepen zich onder meer op het Europees Verdrag, waarin staat dat de lidstaten elkaars schulden niet mogen overnemen.

Dat het hof zo'n vergaande uitspraak zal doen, kan niemand zich voorstellen. Wel wordt er rekening mee gehouden dat het meer inspraak wenst voor het Duits parlement bij het verlenen van financiële steun aan andere eurolanden.

Het huidige noodfonds voor de euro, dat inclusief bijdrage van het Internationaal Monetair Fonds 750 miljard euro bevat, loopt in 2013 af.

Duitse Hof beslist over toekomst euro
Duitse Hof beslist over toekomst euro (Foto: ANP)