Mogelijk nog grotere krokodil in Filipijnen

Redactie

Filipijnse medewerkers van natuurbeheer die het afgelopen weekeinde een reusachtige krokodil vingen zijn nu op jacht naar een mogelijk nog groter exemplaar. Dat hebben de autoriteiten bekendgemaakt.

De zoutwaterkrokodil die in het weekeinde na een drie weken durende klopjacht werd gevangen is 6,4 meter lang en weegt meer dan duizend kilo. Er wordt bekeken of de krokodil het grootste gevangen exemplaar ter wereld is. Zoutwaterkrokodillen kunnen ouder dan 100 worden en een lengte tot wel zeven meter bereiken. Er waren honderd mensen voor nodig om het dier met een touw van het water naar een open plek te trekken. Daar werd het met een kraan op een vrachtwagen gehesen, zijn bek dichtgebonden met nylondraad en een net.

Angstige bewoners van het afgelegen gebied berichtten over ten minste één dodelijke aanval. In het braaksel van de gevangen krokodil zijn echter geen menselijke resten aangetroffen, aldus Ron Sumilier, die al meer dan twintig jaar op 'lastige' krokodillen jaagt. Er doen berichten de ronde dat er een nog grotere krokodil actief is en volgens Sumilier zou dat weleens het dier kunnen zijn dat de problemen veroorzaakt. "De dorpelingen zeggen dat tien procent van hun angst is weggenomen na de eerste vangst", zei hij. "Maar er is dus nog negentig procent waar we mee moeten afrekenen."

De burgemeester van het gebied wil van de gevangen krokodil 'de grootste attractie' van een toekomstig park voor ecotoerisme maken. Dat park moet het bewustzijn bij dorpelingen en toeristen vergroten over de vitale rol die reptielen spelen in het ecosysteem.

Er staan in de Filipijnen zware straffen op het doden van bedreigde krokodillen door burgers. De straf kan oplopen tot twaalf jaar cel en een boete van omgerekend 16.000 euro.


Mogelijk nog grotere krokodil in Filipijnen (Foto: Novum)