Twijfels over verklaringen Murdoch

Redactie

LONDEN - Voormalige leidinggevenden van News International hebben dinsdag hun twijfels geuit over de verklaringen die hun bazen, Rupert en James Murdoch, eerder hebben afgegeven. Dat gebeurde tijdens hoorzittingen van de mediacommissie van het Lagerhuis.

Rupert Murdoch sprak niet de waarheid toen hij zei dat het Londense advocatenkantoor Harbottle & Lewis er niet in geslaagd was de omvang van het afluisterschandaal bij het boulevardblad News of the World in 2007 aan te tonen. Dat zei Jonathan Chapman, voormalig directeur juridische zaken bij News International. "Ik denk dat meneer Murdoch de feiten niet helemaal op een rijtje had", zei Chapman tegen de parlementsleden. "Hij had het bij het verkeerde eind."

Het afluisterschandaal heeft Murdochs Britse krantentak gedecimeerd en geleid tot de sluiting van zijn goed verkopende boulevardblad News of the World. Ook werden vijftien van zijn verslaggevers gearresteerd. Een van de arrestanten was Andy Coulson, voormalig redacteur van News of the World. Hij was tot voor kort persvoorlichter van premier David Cameron, maar heeft ontslag genomen, evenals twee hoge functionarissen bij Scotland Yard.

Vragen over wie het bewijs van het afluisterschandaal onder ogen kreeg, zijn cruciaal om vast te kunnen stellen of er pogingen zijn gedaan het schandaal in de doofpot te stoppen. News of the World wordt beschuldigd van het bespioneren van politici, bekendheden, sporters, slachtoffers van misdrijven en zelfs van terreuraanslagen door systematisch voicemailberichten te onderscheppen. Er wordt ook onderzoek gedaan naar de aantijging dat verslaggevers computers hebben gehackt en agenten hebben omgekocht.

Het bewijs in kwestie is een e-mail met de transcriptie van een onderschept telefoongesprek met daarboven 'voor Neville'. Mogelijk gaat dat om Neville Thurlbeck, hoofdverslaggever van News of the World. De e-mail impliceert dat er meerdere mensen bij de zaak betrokken zijn. Als de zoon van Rupert Murdoch, James, op de hoogte zou zijn van de e-mail en de implicatie ervan, dan zou dat kunnen betekenen dat hij in de poging het schandaal in de doofpot te stoppen een grote afkoopsom heeft goedgekeurd. Volgens News International was maar één verslaggever bij de afluisterpraktijken betrokken, namelijk Clive Goodman.

James Murdoch heeft eerder gezegd dat hij niets van de e-mail wist, maar Tom Crone, voormalig juridisch adviseur bij News International, en Colin Myler, oud-redacteur bij News of the World, spraken hem dinsdag tegen. "Ik heb hem over het document verteld", benadrukte Crone. Ook Daniel Cloke, voormalig directeur personeelszaken bij News International, sprak de bewering van James Murdoch tegen en zei dat hij en Chapman een grote compensatie aan Goodman goedkeurden.

Een van de parlementsleden opperde dat de betaling mogelijk bedoeld was om Goodman het zwijgen op te leggen. Murdochs rechterhand Les Hinton ondertekende de cheque van 250.000 pond, zeiden Cloke en Chapman. Hinton, die uitgever was van The Wall Street Journal, heeft inmiddels ook ontslag genomen vanwege het afluisterschandaal.


Twijfels over verklaringen Murdoch (Foto: Novum)