[Vuelta] Haedo wint tumultueuze massasprint

Peterselieman

Juan Jose Haedo heeft in een massasprint de zestiende etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. De Argentijn van Saxo Bank profiteerde van verwarring in het peloton, die werd veroorzaakt door een rotonde in de laatste kilometer. Alessandro Petacchi en Daniele Bennati werden tweede en derde. Juan Jose Cobo behoudt de rode leiderstrui.

Enkele renners kozen bij de rotonde de verkeerde kant. Tweevoudig ritwinnaar Peter Sagan was een van de renners die daardoor vol in de remmen moest knijpen. Haedo liet zich niet verrassen, dook als eerste de laatste bocht in en kon zo zijn eerste ritzege in een grote ronde opeisen.

Jesus Rosendo, Antonio Cabello en Julien Fouchard reden in de 203 kilometer lange rit van Villa Romana La Olmeda naar Haro lange tijd op kop. Toen het peloton naderde, probeerde Rosendo het in de slotfase alleen. Meer dan de prijs van de strijdlust leverde dat de Spanjaard van het kleine Andalucia echter niet op.

Joaquin Rodriguez was de grote verliezer van de dag. De Spanjaard van Katusha, winnaar van twee etappes, kwam met nog een kleine tien kilometer te gaan ten val. Hij kon zijn weg met de nodige moeite vervolgen, maar verloor wel meer dan tien minuten. Rodriguez stond dertiende in het klassement en droeg in de eerste week even de rode leiderstrui.