Voorselectie Gouden Kalveren bekend

Redactie

De organisatie van het Nederlands Film Festival heeft dinsdagmiddag de voorselectie van genomineerden voor een Gouden Kalf bekendgemaakt. In de categorie lange speelfilm staan onder meer Alle Tijd, De Bende van Oss en Gooische Vrouwen op de lijst.

Ook enkele jeugdfilms zijn geselecteerd zoals Bennie Stout, Penny's Shadow en Mijn Vader Is een Detective: De Wet van 3. In totaal dingen 82 titels mee in de Gouden Kalf Competitie, waarvan 27 in de categorie lange speelfilm.

De shortlists van werkelijk genomineerden voor de categorieën korte film, korte en lange documentaire en beste televisiefilm worden op 26 september bekendgemaakt in de talkshow van Claudia de Breij in het festivalpaviljoen. De genomineerden voor onder meer speelfilm, regie, scenario beste acteur, actrice en mannelijke en vrouwelijke bijrol worden de dag erop bekendgemaakt.

Ook werden dinsdag de genomineerden voor de Filmprijs van de Stad Utrecht bekendgemaakt. Deze prijs gaat naar de beste debuutfilm van het festival en bestaat uit een beeld van kunstenaar Joost van Toorn en een geldbedrag van vijfduizend euro. De kanshebbers zijn Thijs Schreuder voor Wildcards - When the War Ends, Paloma Aguilera Valdebenito voor One Night Stand VI - Entre Nosostros en Louis van Zwol voor Drie Over Drie. De prijs wordt op 21 september uitgereikt door de burgemeester van Utrecht Aleid Wolfsen.

De uitreiking van de Gouden Kalveren vindt op 30 september plaats in Utrecht en wordt live uitgezonden op Nederland 1.