Ola John: "Spiegel mezelf een beetje aan Elia"

Olga Kroeders

Ola John maakt zijn debuut in de basis van Jong Oranje als de Nederlanders het opnemen tegen Jong Luxemburg.

"Bij mijn club FC Twente gaat het goed en nu ben ik dus ook in beeld bij Jong Oranje", zegt John in het Algemeen Dagblad. "Ik weet wat de trainers Co Adriaanse en Cor Pot van mij verwachten. Ik moet acties maken en zorgen voor assists. En misschien, als het meezit, kan ik een doelpuntje meepikken."

John waakt ervoor om niet dezelfde fout te maken als zijn broer Collins. "Toen Collins negentien jaar was, riep Marco van Basten hem op voor het grote Oranje. Hij heeft twee interlands achter zijn naam. Collins is gewoon mijn idool." Zijn broer maakte al snel een grote transfer naar Fulham.

"Ik wil stap voor stap zetten", zegt Ola John. "Wat dat betreft spiegel ik mezelf ook een beetje aan Eljero Elia. Hij zet steeds de juiste stap. Eerst ADO Den Haag, daarna FC Twente en via HSV naar Juventus. Dat is het toonbeeld van een loopbaan opbouwen. Eljero en ik zijn qua speelstijl vergelijkbaar en hebben hetzelfde management."

"Hij geeft mij ook de juiste tips", vervolgt John. "Natuurlijk is het tegenwoordig zo dat spelers op steeds jongere leeftijd naar buitenlandse topclubs verhuizen. Maar ik vind dat je eerst in de Nederlandse Eredivisie iets moet bewijzen. Als je dan vertrekt, is de kans veel groter dat je goed terechtkomt."