Pirelli wil bandenregels aanpassen

Peterselieman

Bandenfabrikant Pirelli wil opnieuw de bandenregels in de Formule 1 iets aan gaan passen. De Italiaanse rubbermaker kondigde eerder al aan de harde band in de ban te doen en die te vervangen door een zachter exemplaar en nu wil het bedrijf iets doen aan het verspillen van banden.

Coureurs krijgen per raceweekend de beschikking over elf sets banden, verdeeld in vijf sets zachte banden en zes sets harde banden. Pirelli wil dit omdraaien omdat blijkt dat niet alle harde banden in een weekend ingezet worden. Dit rubber moet wel naar de wedstrijden meegenomen worden, maar zal na een evenement ongebruikt retour gaan en vernietigd worden. Door meer zachte banden in te zetten zal dit probleem verminderen.

Niet alle Formule 1-teams staan te springen om een setje harde banden in te ruilen voor zachte, ondanks dat dit het probleem oplost dat renstallen in het derde deel van de kwalificatie de auto's binnen houdt om banden te sparen. Ook wordt zo iets gedaan aan het klagen over het gebrek aan banden, terwijl een setje harde banden onaangeraakt in de pitbox blijft liggen.

Pirelli overweegt daarom naar de FIA te gaan om zo te proberen de regels aan te passen. Overgaan naar vijf sets harde en vijf sets zachte banden is ook niet uitgesloten, omdat dit de rubbermaker geld bespaart.