[Vuelta] Cobo grijpt de macht op de Angliru

Frank (franklop)

Juan José Cobo heeft de macht gegrepen in de Vuelta à España. De Spanjaard van Geox-TMC reed alleen weg op de gevreesde Angliru en kwam voor Wout Poels  als eerste aan. Zijn voorsprong was groot genoeg om de rode leiderstrui over te nemen van Bradley Wiggins. Bauke Mollema verloor teveel tijd om zijn derde plaats te kunnen behouden en staat nu vierde.

Simon Geschke, Dimitri Champion en Andrew Talensky reden lang vooruit, maar werden op de Alto del Cordal ingelopen door het door Vacansoleil en Euskaltel geleidde peloton. Op die klim moest Frederik Kessiakoff al vroeg lossen en leek een topklassering in deze ronde al moeilijk te worden.

Een groep van vier reed er weg op de klim met David Moncoutié, Dan Martin, Carlos Sastre en Marzio Bruzeghin. Bij de voet van de gevreesde Angliru ging Liquigas op kop rijden van het peloton en werden de vier ingelopen. Even verder ging Sastre opnieuw op avontuur en hij kreeg weer de ruimte. Bij het begin van het steile deel ging Igor Anton ervandoor en had al snel Sastre te pakken.

Op het echt steile stuk ging Juan José Cobo ervan tussen en kreeg Bauke Mollema het moeilijk. Bradley Wiggins, Chris Froome, Wout Poels, Joaquim Rodriguez, Martin en Denis Menchov gingen in de achtervolging op Cobo, die Anton inmiddels had achtergelaten.

De voorsprong van de Spanjaard liep steeds verder op, waardoor de rode leiderstrui dichterbij leek te komen. Mollema was intussen bij de geloste Martin en Anton gekomen en kwam dichterbij op de groep van Wiggins, waaruit Rodriguez op een kleine vier kilometer van de top moest lossen.

Op het steilste stuk van de klim kreeg ook leider Wiggins het zwaar, waardoor Menchov en Poels konden wegrijden. Ook Froome liet zijn kopman achter zich, maar het leek al te laat te zijn om de leiderstrui binnen de ploeg te houden. Cobo kwam alleen aan en had op de streep 48 seconden voorsprong op Poels, Menchov en Froome.

Wiggins kwam binnen op 1.20, terwijl Mollema veertien seconden achter de Brit binnenkwam en zijn podiumplaats verspeelde.

Uitslag vijftiende etappe

# Renner Nat. Ploeg Tijd
1 Juan José Cobo Spa Geox-TMC  
2 Wout Poels NED Vacansoleil +0.48
3 Denis Menchov Rus Geox-TMC z.t.
4 Chris Froome GBr Sky z.t.
5 Bradley Wiggins GBr Sky +1.21
6 Igor Anton Spa Euskaltel z.t.
7 Maxime Monfort Bel Leopard-Trek +1.35
8 Joaquin Rodriguez Spa Katusha z.t.
9 Bauke Mollema NED Rabobank z.t.
10 Jakob Fuglsang Den Leopard-Trek z.t.


Stand na vijftiende etappe

# Renner Nat. Ploeg Tijd
1 Juan José Cobo Spa Geox-TMC  
2 Chris Froome GBr Sky +0.20
3 Bradley Wiggins GBr Sky +0.46
4 Bauke Mollema NED Rabobank +1.36
5 Maxime Monfort Bel Leopard-Trek +2.37
6 Denis Menchov Rus Geox-TMC +3.01
7 Jakob Fuglsang Den Leopard-Trek +3.07
8 Vincenzo Nibali Ita Liquigas +3.27
9 Jurgen Van den broeck Bel Omega Pharma-Lotto +3.58
10 Wout Poels NED Vacansoleil +4.13