Regering VS klaagt banken aan

Redactie

De Amerikaanse regering heeft vrijdag zeventien financiële instanties, waaronder de grootste Amerikaanse banken, aangeklaagd voor het verstrekken van risicovolle hypothecaire leningen aan hypotheekbanken Fannie Mae en Freddie Mac. De twee hypotheekbanken hadden miljarden aan hypothecaire leningen in de boeken staan die waardeloos bleken toen de huizenmarkt in 2008 instortte.

De aanklachten zijn vrijdag ingediend door het Agentschap voor de Financiering van Huisvesting (FHFA), de instantie die Fannie Mae en Freddie Mac reguleert. Onder de aangeklaagde banken bevinden zich instanties als Bank of America, Citigroup, JP Morgan Chase en Goldman Sachs.

In totaal hadden Fannie Mae en Freddie Mac voor omgerekend ruim 137 miljard euro aan risicovolle hypothecaire leningen in de boeken staan.

Het FHFA heeft niet aangegeven hoe hoog de schadevergoeding is die ze van de banken eisen. Het agentschap wil dat de aankoop van de leningen wordt teruggedraaid, de verliezen worden gecompenseerd en de kosten voor de rechtszaak worden vergoed.

Volgens de aanklachten, die werden ingediend in New York en Connecticut, werden de leningen verkocht met prospectussen 'die misleidende of ronduit leugenachtige verklaringen bevatten'. Daarnaast werd volgens het FHFA het vermogen van de leners achter de hypotheken om hun schuld terug te betalen te rooskleurig voorgesteld.

Niet alleen Amerikaanse instanties zijn aangeklaagd. Ook Europese bedrijven als Credit Suisse, Deutsche Bank, Royal Bank of Scotland en Société Générale worden in de aanklacht genoemd.


Regering VS klaagt banken aan (Foto: Novum)