Vaticaan verwerpt Ierse kritiek over pedofilie

Harry

Het Vaticaan heeft zaterdag de bewering verworpen dat het pogingen van Ierse bisschoppen om pedofiele priesters aan te geven heeft ondermijnd. Het Vaticaan beschuldigde de Ierse premier Enda Kenny van een 'ongefundeerde' aanval op de Heilige Stoel.

Kenny hekelde op 20 juni het gedrag van het Vaticaan aangaande kindermisbruik door priesters. Kenny sprak van 'het gebrek aan begrip, medeleven en het elitaire gedrag binnen het Vaticaan vandaag de dag'. De toespraak van Kenny volgde op een rapport over het bisdom Cloyne, waaruit bleek dat het Vaticaan onderzoek naar pedofiele priesters door bisschoppen in Ierland had gedwarsboomd.

De ruzie heeft de relatie tussen het Vaticaan en het zeer katholieke Ierland beschadigd. Het Vaticaan heeft zijn ambassadeur in Ierland teruggeroepen.

Volgens het Vaticaan zijn het Cloyne-rapport en de opmerkingen van Kenny gebaseerd op een foutieve lezing van een brief van het Vaticaan uit 1997. In die brief zei het Vaticaan 'ernstige bezwaren' te hebben tegen het beleid van Ierse bisschoppen om pedofiele priesters aan te geven bij de politie. Een comité van Ierse bisschoppen had dat beleid ingesteld onder druk van de Ierse publieke opinie nadat de eerste gevallen van misbruik door priesters aan het licht waren gekomen.

Het Vaticaan zei zaterdag dat er in de jaren negentig in Ierland geen wet was die mensen verplichtte vermoedens van seksueel misbruik met kinderen te melden bij de politie, en dat er nog een fel politiek debat woedde over het onderwerp.

Volgens de brief van het Vaticaan hebben de Ierse bisschoppen het nieuwe beleid nooit voor goedkeuring voorgelegd aan het Vaticaan en was het slechts een suggestie voor Ierse geestelijken. Dit ondanks het feit dat het beleid in een grote persconferentie was aangekondigd en bisschoppen hadden toegezegd het nieuwe beleid uit te voeren.


Vaticaan verwerpt Ierse kritiek over pedofilie (Foto: Novum)