Werkstraffen voor geweld bij vakantiekamp Ameland

Redactie

Vier jongeren van 15 en 16 jaar die verdacht werden van seksueel misbruik tijdens een vakantiekamp op Ameland hebben van een Duitse rechtbank een werkstraf van zestig uur opgelegd gekregen. Van seksueel misbruik was volgens de rechtbank geen sprake. Wel hebben ze zich schuldig gemaakt aan bedreiging met geweld.

Het kamp waar de incidenten plaatsvonden werd vorig jaar zomer georganiseerd door een sportvereniging uit Osnabrück. De rechtbank in die stad acht bewezen dat de daders in vier gevallen andere kampdeelnemers vastpakten en hun broek naar beneden trokken.

In twee gevallen werden daarna een frisdrankfles en een bezemsteel tegen de billen van de slachtoffers gedrukt. De daders zouden daarbij geen seksueel motief hebben gehad. Ook raakte niemand gewond.

Het incident kwam aan het licht nadat een moeder van een van de jongens bij de politie in Osnabrück had aangeklopt. Rond de honderd jongeren namen deel aan het vakantiekamp.

Alle vier de daders kwamen voor het eerst met justitie in aanraking. De kinderrechter heeft bij het opleggen van de straf rekening gehouden met de media-aandacht, en met het feit dat de jongeren hebben bekend en therapeutische gesprekken hebben gevoerd. De daders hebben de slachtoffers uitvoerig hun excuses aangeboden. Een van de daders is onder toezicht van jeugdzorg geplaatst.