Dader aanslag vliegveld Frankfurt betuigt spijt

Redactie

Een in Duitsland geboren Albanese Kosovaar heeft woensdag voor de rechter bekend dat hij in maart op de luchthaven van Frankfurt twee Amerikaanse luchtmachtmilitairen heeft doodgeschoten. In een geëmotioneerd betoog vertelde de verdachte, de 21-jarige Arid Uka, zich in de maanden voor zijn daad steeds meer te hebben laten beïnvloeden door radicaal-islamitische propaganda op internet. "Wat ik heb gedaan is verkeerd, maar ik kan het niet terugdraaien", zei hij.

Uka staat in Frankfurt terecht voor de moord op de 25-jarige Nicholas Alden en de 21-jarige Zachary Cuddeback en poging tot moord op twee andere militairen, die door zijn toedoen gewond raakten. De slachtoffers stonden op het punt om naar Afghanistan te vertrekken.

Volgens de officier van justitie toog de verdachte op 2 maart van dit jaar naar het vliegveld met de bedoeling zoveel mogelijk Amerikaanse soldaten dood te schieten. Uka vertelde de rechtbank dat hij zich in de maanden voor de aanslag steeds meer terugtrok en zijn tijd doorbracht met het spelen van computergames en het lezen van radicaal-islamitische propaganda op internet. De avond voor de aanslag bekeek hij naar zijn zeggen een op Facebook geplaatste video waarop is te zien hoe Amerikaanse soldaten een islamitisch tienermeisje verkrachten. Later bleek dat het een uit zijn verband gerukte scène betrof uit Redacted, een antioorlogsfilm van Brian de Palma uit 2007.

De video deed Uka besluiten dat hij moest proberen te voorkomen dat er nog meer Amerikaanse soldaten naar Afghanistan zouden vertrekken. "Ik dacht dat die mensen in Afghanistan zouden doen wat ik in de video had gezien", zei hij snikkend. De verdachte zei nu niet meer te begrijpen wat hem bezielde. Uka deed verder een oproep tot andere moslims zich niet te laten inspireren door zijn daad. "Laat je niet inpakken door leugenachtige propaganda op internet", zei hij.

Volgens de tenlastelegging ging Uka naar het vliegveld met een pistool, extra munitie en twee messen. In een van de vertrekhallen zag hij twee Amerikaanse militairen, die hij volgde op hun weg naar een bus van de luchtmacht. Bij de bus, waar nog meer militairen stonden, vroeg hij aan een van hen een sigaret. Toen hij zich ervan had verzekerd dat de militairen op weg waren naar Afghanistan trok hij zijn pistool en schoot hij de ongewapende Alden in zijn rug en in zijn hoofd. Vervolgens stapte hij de bus in, waar hij Cuddeback doodschoot en twee anderen verwondde. Een van de gewonden is nu aan een oog blind.

Uka weigert overigens prijs te geven hoe hij aan het pistool is gekomen waarmee hij de Amerikanen heeft doogeschoten. Voorzittend rechter Thomas Sagebiel concludeerde om die reden dat de Albanese Kosovaar 'geen volledige bekentenis' heeft afgelegd. Vermoedelijk zit er dan ook geen strafvermindering in voor Uka.

Het was voor het eerst dat in Duitsland een aanslag werd gepleegd die werd toegeschreven aan een islamitische extremist.


Dader aanslag vliegveld Frankfurt betuigt spijt (Foto: Novum)