Defensie sluit kazernes en kantoren

Redactie

Defensie sluit de komende jaren onder meer de Beatrixkazerne in Den Haag en de Van Hornekazerne in Weert. Dat heeft minister van Defensie Hans Hillen (CDA) woensdag gemeld in een brief aan de Tweede Kamer.

Tussen 2012 en 2016 sluiten ook de Prinses Julianakazerne en de Alexanderkazerne in Den Haag, de Nassau Dietzkazerne in Budel, Kamp Nieuw Milligen in Uddel en het Defensiecomplex op de voormalige vliegbasis Twenthe. Verder stoot Defensie verschillende kantoorpanden af.

Een deel van de locaties moet dicht omdat eenheden worden opgedoekt, maar dat is niet altijd het geval. Zo verhuist de Koninklijke Marechaussee van de Beatrixkazerne, die dichtgaat, naar de Frederikkazerne, eveneens in Den Haag.

Het lot van onder meer het Marine Etablissement op Kattenburg in Amsterdam en de Van Braam Houckgeestkazerne in Doorn is nog onduidelijk. Naar de toekomst van deze locaties wordt nog onderzoek gedaan.

Open blijven onder andere de panden aan het Plein en de Kalvermarkt in Den Haag, de Kromhoutkazerne in Utrecht en het maritiem vliegkamp De Kooy in Den Helder.

Defensie sluit een deel van de locaties in het kader van de bezuinigingen die het de komende jaren doorvoert. Minister Hillen bezuinigt een miljard. Duizenden arbeidsplaatsen gaan verdwijnen.

De provincie Limburg liet woensdag weten actie te gaan voeren voor het behoud van de kazerne in Weert. Limburg is al de kazernes in Venlo, Roermond en Maastricht kwijtgeraakt. Nu dreigt ook de laatste kazerne te moeten sluiten. "Het provinciebestuur zal daar niet zomaar in berusten", meldt de provincie.