IKEA doneert 42,8 miljoen voor vluchtelingen Kenia

Harry

 De IKEA Foundation doneert verspreid over drie jaar 42,8 miljoen euro voor de uitbreiding van het grootste vluchtelingenkamp ter wereld, Dadaab in Kenia. Dat heeft de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) dinsdag bekendgemaakt.

Het is de hoogste donatie van een particulier in de zestigjarige geschiedenis van de organisatie, zei de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen Antonio Guterres. Het is genoeg om tot 120 duizend mensen te helpen die de ramp ontvluchten, die met de duizenden Somaliërs die vluchten, elke week groter wordt, aldus Guterres.

Het complex dat met het geld van de stichting die gelieerd is aan de Zweedse meubelgigant zal worden uitgebreid werd begin jaren negentig gebouwd voor de opvang van zo'n negentigduizend mensen. Op dit moment wordt aan 440 duizend mensen onderdak verleend, onder wie de honderdvijftigduizend die de afgelopen maanden aankwamen. De donatie zal direct voor verandering in het leven van duizenden vluchtelingen zorgen, zei Per Heggenes, directeur van de IKEA Foundation, in een verklaring.

In Somalië, Kenia, Ethiopië en Djibouti zijn al tienduizenden mensen overleden door geweld, droogte en gebrek aan voedsel. Meer dan twaalf miljoen mensen in de regio hebben voedselhulp nodig, aldus de VN.