Twee Israëlische oorlogsschepen naar grens Egypte

Redactie

Israël heeft nog twee oorlogsschepen naar de Rode Zee gestuurd. Dat heeft het leger dinsdag meegedeeld. De schepen moeten de militaire aanwezigheid in het gebied versterken, omdat er aanwijzingen zouden zijn dat militanten vanuit Egypte een nieuwe aanslag op het zuiden van Israël willen plegen.

Israël is zeer alert op ongeregeldheden bij de grens met Egypte. Onlangs kwamen acht Israëliërs om het leven bij een aanval door militanten. De rust is min of meer wedergekeerd, maar Israël is op zijn hoede en de autoriteiten hebben wegen bij de grens afgesloten. Ook wordt afgeraden naar Sinaï in Egypte te reizen, een populaire vakantiebestemming voor Israëliërs.

De Israëlische minister van binnenlandse veiligheid, Matan Vilnai, zei dinsdag dat militanten van de Islamitische Jihad zich in Sinaï bevinden, klaar om toe te slaan. "De Palestijnse Islamitische Jihad wil een terreuraanslag uitvoeren bij de grens met Egypte", zei Vilnai. "De Egyptische grens is zeer poreus, dat weten we al jaren."

Israël heeft een permanente maritieme legerbasis in Eilat, aan het noordelijke puntje van de Rode Zee bij de grens met Egypte. Het leger wilde niet zeggen hoeveel oorlogsschepen normaal gesproken langs de zeegrens zijn gepositioneerd of waar de twee extra schepen vandaan komen. Schepen kunnen vanuit Israël alleen via het Egyptische Suezkanaal naar Eilat.