Demonstratie Eemshaven voorbij

Redactie

De demonstratie van Greenpeace bij het bouwterrein van de omstreden kolencentrale in de Eemshaven is zo goed als voorbij. Alle demonstranten zijn van het terrein gehaald. Het wachten is op het verwijderen van een container die voor de hoofdingang staat, meldt een politiewoordvoerder dinsdagmiddag.

De actie begon dinsdagochtend. De milieuorganisatie, die de bouwplaats illegaal noemt, stelde de hekken van het terrein op slot te hebben gedaan. Bouwvakkers mochten de bouwplaats nog wel verlaten, maar niet meer betreden.

De Raad van State vernietigde vorige week woensdag de vergunningen voor de bouw van de centrale van Essent. Er zou onvoldoende onderzoek zijn gedaan naar de gevolgen van de centrale voor de omringende natuurgebieden, zoals de Waddenzee en de duinen van de Waddeneilanden.

Gedeputeerde Staten in Groningen bepaalden daarna dat de bouw gewoon door kan gaan. Er zouden geen effecten op de natuur te noemen zijn die een bouwstop rechtvaardigen.

Volgens de politiewoordvoerder ging het uiteindelijk om twintig demonstranten. Het beëindigen van de actie is heel rustig gebeurd, aldus de zegsman. De reden dat de politie besloot zich ermee te bemoeien, was omdat door de versperringen bij een mogelijk ongeval de hulpdiensten niet snel genoeg ter plaatse zouden kunnen zijn, stelt hij.

Omstreeks 16.30 uur stelt de woordvoerder dat alleen een container nog de hoofdingang blokkeert en dat het wachten is op een vrachtwagen om die te verwijderen. Dat is vermoedelijk binnen een halfuur gebeurd. De politie verwacht dat de demonstranten ook hun biezen pakken als de container eenmaal is verwijderd. "Dan is er voor hen ook niets meer te doen."