Rebellen Libië kwaad op Algerije

Harry

De Nationale Overgangsraad in Libië is kwaad op Algerije. De raad eist dat de regering in Algiers de echtgenote, dochter en twee zonen van kolonel Moammar Gadhafi terugstuurt die maandag naar Algerije zijn uitgeweken.

De beslissing van Algiers om leden van de Gadhafi-clan gastvrijheid te bieden 'is een daad van agressie die indruist tegen de wil van het Libische volk', zei Mahmoud Shammam, de minister van informatie van de overgangsraad. "We willen dat deze mensen naar Libië terugkomen. We zijn vastbesloten om de hele familie-Gadhafi te arresteren en berechten."

Gadhafi's echtgenote Safia, zijn dochter Aisha en zonen Hannibal en Mohammed en hun kinderen zijn nu in Algerije. De Algerijnse autoriteiten hebben de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, de voorzitter van de VN-Veiligheidsraad en het hoofd van de Nationale Overgangsraad van hun aankomst op de hoogte gesteld.

Algerije heeft de raad vooralsnog niet erkend, ofschoon de vlag daarvan sinds de val van Tripoli aan de Libische ambassade in Algiers wappert. Ahmed Bani, de militaire woordvoerder van de overgangsraad, toonde zich niet verbaasd dat de familie-Gadhafi in Algerije is verwelkomd. De rebellen hebben tijdens hun zes maanden oude opstand steeds gezegd dat Algerije het regime van Gadhafi met huurlingen ondersteunde.

Waar Gadhafi zelf zich ophoudt, is onbekend. De leiders van de rebellen zijn bezorgd dat als hij in Libië blijft, dit tot meer geweld zal leiden. De Verenigde Staten zeggen geen aanwijzingen te hebben dat Gadhafi het land heeft verlaten. Een van Gadhafi's andere zonen, Khamis, is vermoedelijk bij gevechten om het leven gekomen. Hij voerde het bevel over de Khamis Brigade, een elite-eenheid. Khamis zou zaterdag bij een aanval in Tarhouna gewond zijn geraakt en in een ziekenhuis in Bani Walid zijn overleden.