Van der Garde weer in gesprek met F1-teams

Peterselieman

De kans is aanwezig dat Giedo van der Garde volgend seizoen in de Formule 1 zal gaan racen. Het management van de Nederlandse coureur is door drie teams benaderd om te praten over een stoeltje in de koningsklasse van de autosport. Lotus Renault GP en Virgin zijn bekend en de derde renstal lijkt Williams te zijn.

Van der Garde was vorig jaar lange tijd in beeld bij Virgin, maar zag het stoeltje gaan naar de Belg Jérôme d’Ambrosio. Dit jaar is hij weer in beeld bij de renstal die inmiddels tot Marussia Virgin Racing omgedoopt is. De Nederlander zal mocht hij willen tekenen in ieder geval een grote zak met geld moeten meenemen.

Omdat miljardair Marcel Boekhoorn de schoonvader is van Van der Garde lijkt geld niet het probleem te zijn. Hierdoor is de Nederlander ook in beeld bij Lotus Renault GP dat naar verluidt al het hele jaar in de financiële problemen zit. Daarom zou het team Boekhoorn benaderd hebben om een aandeel in de renstal te nemen. Probleem voor dat team is dat coureurs Vitaly Petrov en Robert Kubica in principe al voor 2012 vastliggen. Het is echter nog niet duidelijk of Kubica op zijn oude niveau terug zal kunnen keren na zijn rallyongeval.

Ook Williams zou een optie kunnen zijn voor Van der Garde. De renstal uit Grove heeft momenteel Rubens Barrichello en Pastor Maldonado onder contract staan. Laatstgenoemde brengt veel geld mee uit Venezuela, terwijl veteraan Barrichello het team niet meer naar een hoger plan lijkt te kunnen tillen. Omdat ook Williams geld nodig heeft lijkt overwogen te worden om een tweede betalende coureur aan te trekken.

De tijd zal leren of een of meerdere van deze opties concreet wordt voor Van der Garde en hij mogelijk de overstap naar de Formule 1 zal kunnen maken. Voorlopig rijdt de Nederlander in de GP2 Series waar hij in het kampioenschap de tweede plaats bezet. De titel kan hij niet meer winnen, want deze ging afgelopen weekend naar Romain Grosjean. Het enige dat Van der Garde rest is over een ruime week goed presteren op Monza waar het reguliere seizoen afgesloten wordt.