Voetballers over de grens - Week 35

Niels (DerMeister)

Ook dit seizoen zullen DerMeister en Wessenator onze voetballende landgenoten in het buitenland weer wekelijks volgen. Elke woensdagochtend verschijnt er een overzicht waarin alle verrichtingen zijn terug te lezen van de Nederlandse voetballers bij de minder bekende voetbalclubs en competities.

Nederlands verlies in Schotland, puntverlies in België voor Donk…

St. Mirren had een Nederlands tintje toen het Celtic thuis mocht ontvangen. Nigel Hasselbaink en Jeroen Tesselaar werden een basisplaats gegund. Het mocht echter niet baten want St. Mirren verloor met 0-2. Illias Haddad kwam ditmaal niet in actie. Ook de club van Danny Buijs wist niet te winnen toen het te gast was bij Inverness CT. Kilmarnock staat door het 2-1 verlies op de zevende plaats in de Schotse Premier League.

In de Belgische Pro League stond er een topper op het programma. Club Brugge moest het in eigen huis opnemen tegen Anderlecht maar de ploeg van Ryan Donk kon niet overtuigen en speelde voor de tweede maal op rij gelijk met 1-1. Coach Adrie Koster staat door het puntenverlies met zijn ploeg op de vierde plek.  Sherjill MacDonald stond in de basis bij KFC Germinal Beerschot en speelde thuis tegen Standard Luik. Helaas kwam er ook uit dit duel geen winnende ploeg want het werd 1-1.

Anorthosis goed van start, gelijkspel voor 'Oranje' AEK Larnaca...

In Cyprus is de voetbalcompetitie afgelopen weekend weer van start gegaan. AEK Larnaca mocht het in de eerste wedstrijd van het seizoen direct opnemen tegen regerend landskampioen APOEL Nicosia. In eigen huis hield de ploeg van trainer Ton Caanen APOEL op 0-0. Bij Larnaca konden Tim de Cler en Gregoor van Dijk rekenen op een basisplaats. De Cler pakte in de eerste wedstrijd een gele kaart. Kevin Hofland kwam niet binnen de lijnen. Door de puntendeling staat Larnaca na de eerste speelronde op de zesde plaats. Anorthosis Famagusta is de competitie met een overwinning begonnen. Op bezoek bij Ethnikos werd knap met 0-1 gewonnen. Civard Sprockel en Jeffrey Leiwakabessy speelden de gehele partij mee in de verdediging van de winnende ploeg. Jurgen Colin maakte dit weekend geen speelminuten. Anorthosis staat na dit weekend op de vijfde plek.


Trainer Ton Caanen pakt eerste punt met AEK Larnaca (Foto: Pro Shots)

Vorm Man of the Match, Boateng’s Nottingham wordt geklopt…

Wigan Athletic ontving promovendus Queens Park Rangers deze week. De thuisploeg won met een verdienstelijke 2-0. Verdediger Ronnie Stam was niet verzekerd van een basisplaats maar werd in de 85ste minuut in het spel gebracht. Michel Vorm is in zeer korte tijd naam aan het maken in Engeland. Swansea City moest het opnemen tegen Sunderland en ook ditmaal wist de doelman zijn goal leeg te houden, en werd zelfs ‘Man of the Match’. Kemy Agustien ontving een gele kaart voor een onbesuisde overtreding. In de tachtigste minuut werd hij gewisseld en moest vanaf de bank toekijken hoe de wedstrijd eindigde in 0-0. Tim Krul liet zich voor de eerste keer dit seizoen passeren toen zijn club, Newcastle United, Martin Jol’s Fulham op bezoek kreeg. Toch won de thuisploeg met 2-1 en staat het op de zesde plek in de Engelse Premier League.

Vorig week wist George Boateng nog te scoren voor zijn club Nottingham Forest, maar deze week was zijn ploeg een maatje te klein toen het moest aantreden tegen West Ham United. Door het 1-4 verlies staat Nottingham achttiende in de Championship. Middlesbrough nam het op tegen Coventry City. Marvin Emnes stond in de basis en wist te scoren waardoor Middlesbrough een lange tijd op voorsprong stond. Helaas werd er in het laatste kwartier toch een tegentreffer gemaakt en eindigde het duel in een gelijkspel. 

Reimerink verliest koppositie met Cotbuss, Huntelaar stijgt met Schalke 04...

Borussia Mönchengladbach heeft het eerste verlies van dit seizoen geleden. Op bezoek bij Schalke 04 verloor de ploeg met 1-0. Roel Brouwers keerde na een schorsing weer terug in de basis bij Mönchengladbach en speelde gehele partij mee in de defensie van de verliezende ploeg. Bij Schalke 04 deed Klaas-Jan Huntelaar de volle negentig minuten mee. Afgelopen week kwam hij nog tot vier doelpunten tijdens het Europa League-duel met HJK Helsinki, ditmaal zag hij collega-aanvaller Raúl de winnende treffer scoren. Schalke 04 klom door de overwinning naar de tweede plek, Mönchengladbach staat zevende. FC Augsburg, de ploeg van trainer Jos Luhukay, heeft de tweede nederlaag op rij geleden. Ditmaal werd met 1-0 verloren van 1.FC Nurnberg. Luhukay gunde Gibril Sankoh en Lorenzo Davids een basisplaats. Paul Verhaegh was er wegens een blessure niet bij. Augsburg zakte door de nederlaag naar de zestiende plek. Ook 1899 Hoffenheim kwam niet tot winst. Met Edson Braafheid en Ryan Babel in de basis verloor de ploeg met 1-2 van Werder Bremen. Hoffenheim vinden we na dit weekend terug op plaats negen.

Een divisie lager, in de 2.Bundesliga, heeft Alemannia Aachen het tweede punt van dit seizoen gepakt. In eigen huis speelde de ploeg met 0-0 gelijk tegen Fortuna Düsseldorf. Doelman Boy Waterman, die voor de tweede wedstrijd op rij de nul hield, en Bas Sibum hadden beiden een basisplek. Ondanks het punt staat Alemannia ook na dit weekend op de laatste plek. Energie Cotbuss heeft maandag de uitwedstrijd tegen laagvlieger Erzgebirge Aue niet in winst weten om te zetten. Na negentig minuten spelen stond er een 0-0 eindstand op het scorebord. Bij Cotbuss viel Jules Reimerink pas vijf minuten voor tijd in. Ook hij kon geen verandering meer brengen in de stand. Door de puntendeling zakte de ploeg naar de vierde plaats en zag het de achterstand op koploper Greuther Fürth groeien naar twee punten.


Jules Reimerink in duel met Ryan Babel

T. Janssen wint wederom met Midtylland, Nederlanders nog niet succesvol voor Sporting…

Vorige week stal Tim Janssen de show toen hij binnen twaalf minuten twee maal wist te scoren voor FC Midtylland. Ditmaal ontving de club Brøndby en Janssen was wederom verzekerd van een basisplaats. Tot scoren kwam hij niet, maar FC Midtylland won wel met 2-1 en staat dankzij de winst op de vierde plek in de Deense Superliga.

In de Portugese Primeira Liga gingen Ricky van Wolfswinkel en Stijn Schaars onderuit met Sporting Portugal. Met 2-3 verloren zij van Marítimo. Ondanks de velen aankopen heeft Sporting dit seizoen nog geen duel kunnen winnen, de voorgaande twee wedstrijden speelden zij gelijk, op dit moment staan zij elfde in de competitie.

Daniel de Ridder stond in de basis voor Grasshoppers FC, maar kon niet winnen van Luzern en verloor met 0-1. FC Sion deed het daarentegen een stuk beter met Michael Dingsdag in de basis. De verdediger maakte een sterke indruk en zag zijn club met 0-2 winnen van Lausanne Sports. FC Sion staat door de winst op de vierde plaats in de Zwitserse Super League.

Weinig succes voor Nederlanders in Polen, Maaskant weer onderuit...

Wisla Kraków, de ploeg van trainer Robert Maaskant, heeft de uitschakeling in de Champions League niet weten te revancheren in de competitie. In eigen huis werd met 0-1 verloren van Lechia Gdansk. Michael Lamey en Kew Jaliens, vaste basisklanten bij Wisla zaten beiden niet bij de selectie. Ook bij Lechia Gdansk ontbrak een Nederlander. Fred Benson maakte geen speelminuten voor zijn ploeg. Door het verlies staat Wisla na dit weekeinde op de tiende plek. Lechia Gdansk klom door de overwinning naar de elfde plaats. Slask Wroclaw heeft de eerste nederlaag van de competitie geleden. Met Johan Voskamp opnieuw in de basis verloor de ploeg in eigen huis met 1-2 van Widzew Lódz. Ondanks de nederlaag staat Slask Wroclaw ook na dit weekend op de tweede plek.

Koploper Lech Poznan kon niet profiteren van het puntverlies van Slask Wroclaw. De koploper leed zelf ook een verlies. Op bezoek bij Górnic Zabrze werd met 2-1 verloren. Marciano Bruma, afgelopen maand overgekomen van Arka Gdynia, viel kort voor rust in bij Lech Poznan. Cracovia Kraków heeft het tweede punt van dit seizoen behaald. Op bezoek bij Zaglebie Lubin werd met 1-1 gelijkgespeeld. Aanvaller Koen van den Biezen viel na een uur spelen in. Cracovia eindigde de wedstrijd overigens met slechts negen man. Onder meer Saidi Ntibazonkiza, oud-speler van N.E.C. Nijmegen, ontving een rode kaart. Nadat hij de gelijkmaker scoorde, trok hij zijn shirt uit en daarvoor ontving hij zijn tweede gele kaart van de wedstrijd. Cracovia staat ook na dit weekend op de voorlaatste plaats.

Primera División weer van start, Van Gol scoort niet…

Terwijl het balletje in de meeste landen alweer een aantal weken rolt werd er in Spanje dit weekend pas weer gevoetbald. De spelerstaking is voorbij nu de LFP, Spaanse voetbalbond, het eens is geworden met spelersvakbond AFE over salarissen die in het verleden niet uitbetaald zouden worden. Voor spelers die te lang moeten wachten op hun geld is er een noodfonds op touw gezet dat ervoor moet zorgen dat salarissen ten alle tijden worden uitbetaald.

Jonathan de Guzman
bezorgde Real Mallorca de eerste zege van het seizoen  toen hij na ruim een uur het doel wist te vinden. Ook oud-Feyenoorder Gianni Zuiverloon stond de hele wedstrijd binnen de lijnen. De thuisploeg won met 1-0 van Espanyol. Malaga heeft nog niet meteen kunnen profiteren van routiniers Ruud van Nistelrooy en Joris Mathijsen, allebei waren ze verzekerd van een basisplaats. Op bezoek bij aartsrivaal Sevilla verloor het met 2-1. Van Nistelrooy was zeer gretig maar kwam niet tot scoren.


Ruud van Nistelrooy kwam tegen Sevilla niet tot scoren (Foto: Pro Shots)

Ars scoort opnieuw voor Levski, Otten verliest weer in Hongarije...

In de Bulgaarse competitie heeft Levski Sofia een keurige 3-0 zege geboekt op Botev Vratsa. Sjoerd Ars scoorde op slag van rust het tweede doelpunt van Levski. Verder begonnen ook de verdedigers Dustley Mulder en Serginho Greene in de basis. Ars werd tien minuten voor tijd gewisseld. Door de overwinning steeg Levski naar de vijfde plaats. Na vier speelrondes bedraagt de achterstand op koploper CSKA Sofia slechts drie punten.

In de Hongaarse competitie heeft Ferencváros ook dit weekend een nederlaag geleden. Het was voor de ploeg alweer de vijfde nederlaag op rij. Met Mark Otten in de basis verloor Ferencváros ditmaal met 2-0 van laagvlieger Vasas Budapest. Door de nederlaag zakte de ploeg naar de veertiende plek. TE Kecskemeti verging het afgelopen weekend ietsje beter. Op bezoek bij Haladás Szombathely speelde de ploeg met 2-2 gelijk. Kelvin Maynard kreeg opnieuw een basisplaats bij TE Kecskemeti, maar de verdediger werd halverwege de tweede helft gewisseled. Door de puntendeling vinden we Maynard en zijn team na dit weekend terug op plek vijf. Na zeven speelrondes bedraagt de achsterstand op koploper Debreceni VSC al tien punten.

Gelijkspel voor De Zeeuw in derby van Moskou, puntverlies Van Gessel in Japan...

In de Japanse J2 League heeft JEF United, de ploeg van trainer Dwight Lodeweges, een kostbaar verlies geleden in de strijd om promotie naar de J1 League. Op bezoek bij laagvlieger Kyoto Sanga werd met 2-1 verloren. Sander van Gessel speelde opnieuw het gehele duel mee bij JEF United. Door het verlies zakte de ploeg weliswaar naar de vierde plek, maar is de achterstand op koploper FC Tokyo ook na dit weekend slechts twee punten.

Spartak Moskou heeft de altijd beladen stadsderby tegen CSKA Moskou met 2-2 gelijkgespeeld. Demy de Zeeuw startte opnieuw in de basis bij Spartak, maar maakte de wedstrijd niet vol. Nadat hij na een half uur spelen een gele kaart pakte, werd onze landgenoot halverwege de tweede helft gewisseld. Door de puntendeling staat Spartak na dit weekend op de zevende plek. CSKA verloor door het gelijkspel de koppositie. aan Zenit Sint-Petersburg.

Nederlanders in Kazachstan vechten tegen degradatie...

Toronto FC heeft de ontmoeting met San Jose Earthquackes afgesloten met een gelijkspel. In eigen huis stond er na negentig minuten spelen een stand van 1-1 op het scorebord. In de ploeg van trainer Aron Winter was er ditmaal geen ruimte voor een Nederlander. Zowel Danny Koevermans als Javier Martina zaten niet bij de selectie van Toronto. Door het gelijkspel staat de ploeg na dit weekend op de achtste plaats in de Eastern Conference.  Een niveau lager, in de NASL, heeft FC Edmonton afgelopen weekend een nederlaag geleden. Op bezoek bij Puerto Rico Islanders werd met 3-2 verloren. Trainer Harry Sinkgraven gunde keeper Rein Baart en Ilja van Leerdam opnieuw een basisplaats. FC Edmonton staat na dit weekend op de vijfde plek, een plaats die rechtgeeft op het spelen van play-offs om promotie.

Met Sylvano Comvalius in de basis heeft FC Atyrau de wedstrijd in de Degradatiegroep van de Kazachstaanse competitie tegen Tobol Kustanai weten te winnen. In eigen huis won Atyrau met 2-1 van de koploper in de Degradatiepoule. Comvalius speelde de gehele wedstrijd mee en kreeg na rust gezelschap van Kieran Bechan. Door de winst staat Atyrau op de derde plek, met slechts twee punten voorsprong op de gevaarlijke plek vijf, welke degradatie inhoudt.


Kieran Bechan vecht met FC Atyrau tegen degradatie (Foto: Pro Shots)