Nederlanders voelen zich gezond

Redactie

De meeste Nederlanders voelen zich gezond. Acht op de tien beoordelen de eigen gezondheid als goed of zeer goed, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

Mannen voelen zich vaker gezond dan vrouwen. Van de mannen noemt 82 procent zijn gezondheid goed of zeer goed, van de vrouwen is dat 78 procent. Dit verschil komt volgens het CBS deels doordat vrouwen gemiddeld langer leven en dus kwaaltjes krijgen. Vrouwen hebben echter ook vaker last van langdurige aandoeningen.

Slechts vier procent van de Nederlanders beoordeelt zijn gezondheid als slecht of zeer slecht, in totaal 635 duizend mensen. Mensen met een langdurige aandoening voelen zich vaker ongezond, vooral als sprake is van meerdere aandoeningen tegelijkertijd.

De meest voorkomende langdurige aandoening is migraine, waar vorig jaar veertien procent van de bevolking mee kampte. Een hoge bloeddruk staat met dertien procent op de tweede plek, gevolgd door gewrichtslijtage, waar elf procent last van heeft. Negen procent kampt met een rugaandoening.