Chinese spionagedossiers op YouTube gelekt

Redactie

Beelden van een Chinese generaal die spionagedossiers bespreekt zijn op YouTube verschenen. Generaal-majoor Jin Yinan onthult in het uitgelekte filmpje onder meer dat vanwege corruptie veroordeelde prominente regeringsfunctionarissen in werkelijkheid spioneerden voor het buitenland.

Jin openbaarde onder andere dat Li Bin, de Chinese ambassadeur in Zuid-Korea, werd betrapt op het doorspelen van geheime informatie aan de regering in Seoul. Het uitlekken van die geheimen, over de rol van China in de onderhandelingen met Noord-Korea over het nucleaire programma van dat land, bracht China ernstig in verlegenheid. Omdat het openbaar worden van Li's verraad nog groter gezichtsverlies zou betekenen wendde China voor dat Li zich aan corruptie had schuldig gemaakt. "Waar in de wereld werkt een ambassadeur als buitenlandse spion?", zei Jin op de YouTube-beelden.

China rekende volgens Jin, die werkzaam is als hoogleraar aan de Nationale Defensie Universiteit, op dezelfde manier af met het voormalige hoofd van het Chinese kernenergieprogramma. Kang Rixin, lid van het machtige Centrale Comité van de regerende Communistische Partij, kreeg in november een levenslange gevangenisstraf opgelegd voor corruptie. Maar hij werd in werkelijkheid gestraft voor het openbaren van nucleaire geheimen aan een buitenlandse staat die Jin niet nader noemde. "De partijleiding was uiterst zenuwachtig. Ze bevalen de zaak tot de bodem uit te zoeken en niemand te ontzien", aldus Jin.

De generaal legde verder uit wat Tong Daning, de ambtenaar die in 2006 werd terechtgesteld vanwege spionage voor Taiwan, met China's rivaal had gedeeld. Met Tongs inlichtingen over een aanstaande wijziging in de Chinese muntpolitiek bespaarde hij de regering in Taipei volgens Jin grote verliezen. Voorts maakte de generaal bekend dat de naar de Verenigde Staten overgelopen kolonel Xu Junping zijn kennis over de persoonlijkheid van leden van de Chinese legertop met de VS zou hebben gedeeld.

Hoewel het filmpje spoedig van Chinese websites werden verwijderd zwerven schermafbeeldingen, tekstafschriften en geluidsfragmenten van de opname nog altijd op Sina Weibo, de Chinese evenknie van Twitter. Het is niet duidelijk waar en wanneer de opname is gemaakt. De door dia's ondersteunde presentatie lijkt een voorbeeld van de besloten vergaderingen over de gevaren van spionage die in de Chinese Communistische Partij gemeengoed zijn. China heeft nog niet op de uitgelekte beelden gereageerd.