'Communicatie tussen Xbox en PlayStation nabij'

Redactie

Het duurt niet lang meer voor het moment dat gamers met een Xbox 360 online kunnen spelen tegen PlayStation 3-bezitters. Het zou slechts een kwestie van tijd zijn alvorens gamebedrijven onder financiële druk hun online netwerk moeten openstellen voor meer innovatie. Dat zegt Mark Gerhard, bestuursvoorzitter van gamefabrikant Jagex in een interview met het gamevakblad Develop. Jagex is vooral bekend dankzij het online spel Runescape.

De Britse gamestudio heeft geprobeerd Runescape speelbaar te krijgen op de verschillende spelcomputers. "Technisch is het mogelijk, maar de spelcomputerfabrikanten willen niet dat hun producten communiceren met andere spelcomputers", zegt de bestuursvoorzitter tegen het vakblad.

Op dit moment willen spelcomputerfabrikanten veel controle uitoefenen op hun eigen publiek. Zo krijgen gameontwikkelaars niet de vrijheid om gamers op de Xbox 360 en PlayStation 3 met elkaar te laten spelen. Ook eisen spelcomputerfabrikanten dat gamers geld zouden betalen voor online spellen die gratis zijn op de pc, maar daar was Gerhard het niet mee eens.

"Alleen Sony snapt het principe van het aanbieden van gratis spellen", meent de topman van Jagex. Sony heeft onder meer het online spel Free Realms uitgegeven.