Irene eist levens, deel VS zonder stroom

Redactie

Orkaan Irene heeft zaterdag de eerste drie levens geëist in de Amerikaanse staat North Carolina. Honderdduizenden mensen in de oostelijke staat aan de Amerikaanse oostkust zitten zonder stroom.

Een man kwam om het leven toen hij buiten zijn dieren ging voeren en een afgewaaide boomtak op hem viel. Een andere man overleed aan een hartaanval terwijl hij de ramen van zijn huis dichtspijkerde. Een derde man reed tijdens noodweer met zijn auto tegen een boom.

Meer dan 227.000 mensen zitten zonder stroom. Ook is het internet op veel plaatsen uitgevallen. Er wordt lichte schade gemeld aan gebouwen en een groot aantal straten en pleinen staat blank. Er viel meer dan 12 centimeter regen per uur in het oosten van de staat, zo was op radarbeelden te zien. Dat meldden Amerikaanse media. Op de route van Irene waren in veel plaatsen generatoren, batterijen en zaklampen vrijdag al uitverkocht. Inmiddels heeft het oog van Irene de staat bereikt.

De Amerikaanse metropool New York evacueert zaterdag 7000 patiënten uit ziekenhuizen en verpleeghuizen in laaggelegen gedeeltes wegens de naderende orkaan. Irene doet naar verwachting zondag New York aan en is volgens burgemeester Michael Bloomberg een levensbedreigende storm voor New Yorkers. Er werden eerder al patiënten uit klinieken in de meest risicovolle gebieden geëvacueerd.

De autoriteiten hadden eerder al circa 370.000 bewoners van laaggelegen gebieden in de Big Apple gelast te evacueren. Ze moeten uiterlijk zaterdag om 17.00 uur (lokale tijd) zijn vertrokken. Bloomberg benadrukte dat het negeren van het evacuatiebevel gevaarlijk en dom is. Veel vluchten naar New York zijn geschrapt, het openbaar vervoer gaat goeddeels plat.

Irene eist levens, deel VS zonder stroom
Irene eist levens, deel VS zonder stroom (Foto: ANP)