Activist Hazare eet weer na steun parlement India

Redactie

De Indiase activist Anna Hazare beëindigt zondagochtend zijn elf dagen durende hongerstaking. Hazare heeft besloten weer voedsel tot zich te nemen omdat het Indiase parlement heeft uitgesproken zijn corruptiebestrijdingsplan te steunen.

De 74-jarige Hazare nam voorlopig genoegen met de parlementaire verklaring van zaterdag, hoewel die de volksvertegenwoordiging tot niets verplicht. "Het is maar een halve overwinning. Volledige winst komt nog", zei Hazare zijn tienduizenden juichende aanhangers die zich op het actieterrein in New Delhi hadden verzameld.

Die begroetten het nieuws geestdriftig. "Eindelijk heeft het parlement de wil van het volk onder ogen moeten zien. Het volk eist dat corruptie uit dit land wordt verdreven", aldus demonstratieleider Medha Patkar.

Na negen uren van beraadslagingen in het parlement vatte minister van financiën Pranab Mukherjee zaterdag samen dat de 'geest van dit huis' het plan van Hazare verkiest boven dat van de regering. De volksvertegenwoordigers stemden niet, maar roffelden instemmend op hun bankjes.

De voorstellen van Hazare gaan veel verder dan het corruptiebestrijdingsplan van de regering. Hazare wil dat de anticorruptiewaakhond ook de macht krijgt om onderzoeken in te stellen naar het kantoor van de premier en naar de rechterlijke macht. De waakhond moet bovendien de bevoegdheid krijgen deze instanties te bestraffen als ze de fout in gaan.

De regering van premier Manmohan Singh hield tot dusverre vol dat het wetsvoorstel van Hazare niet alleen onpraktisch is, maar ook indruist tegen de grondwet. Maar Singh legt zich neer bij de uitspraak van het parlement. "Het parlement heeft gesproken (...) en de wil van het parlement is de wil van het volk", zei de premier tegen de nieuwszender NDTV.

Hazare's protestactie heeft de door schandalen geplaagde Indiase regering nog verder in verlegenheid gebracht. Naar schatting heeft corruptie de schatkist al miljarden euro's gekost. De Indiase politie arresteerde woensdag nog vier parlementariërs voor hun vermeende rol bij het kopen en verkopen van stemmen om de regering in 2008 aan de macht te houden.


Activist Hazare eet weer na steun parlement India (Foto: Novum)