Haagse PvdA botst met eigen wethouders over Polen

Harry

De PvdA-fractie in de gemeenteraad van Den Haag is donderdag in aanvaring gekomen met twee van de eigen wethouders. Die zeggen niets te kunnen betekenen voor tientallen Polen en andere EU-onderdanen die geen dak boven hun hoofd hebben, omdat er te weinig capaciteit is in de daklozenopvang. Raadslid Gerard Verspuij is verontwaardigd. "Het gaat om mensen."

Verspuij wijst er daarnaast op dat het weren van Polen en andere EU-onderdanen uit de daklozenopvang het probleem niet oplost. "Die mensen blijven heus niet op straat. Die gaan op zoek naar andere plekken waar ze terechtkunnen. Dat leidt ook weer tot overlast."

De wethouders Rabin Baldewsingh en Marnix Norder, eveneens van de PvdA, erkennen dat het ongewenst is dat een groep arbeidsmigranten al dan niet tijdelijk op straat verblijft. Extra opvang zou echter 2,3 miljoen euro kosten. "Wij beraden ons nog over mogelijke oplossingen", schrijft het college aan de raad.

De PvdA-fractie roept het college op voor alternatieven te zorgen. "Ga werk maken van het verbouwen van leegstaande kantoorpanden tot woonruimte voor deze mensen." Verspuij erkent dat dit wordt tegengehouden wordt door de Nederlandse belastingwetgeving. "Maar ga dan praten met het kabinet om te proberen die wetgeving te veranderen. Dat hebben wij het college niet zien doen."

Het voorstel van Verspuij kreeg geen steun van de overige coalitiepartijen VVD, CDA en D66. Hij overweegt om namens de PvdA een motie in te dienen die het college oproept geen mensen in de kou te laten staan.

Den Haag wil vreemdelingen die geen werk, inkomen, huisvesting en toekomst in Den Haag hebben stimuleren terug te keren naar hun land van herkomst.