Deal Londen en Bern over belastingontduiking

Harry

Zwitserse banken moeten 440 miljoen euro betalen aan Groot-Brittannië. Dat is onderdeel van een overeenkomst die een eind moet maken aan belastingontduiking. Dat heeft de Zwitserse regering woensdag bekendgemaakt.

Het Britse ministerie van financiën noemde de overeenkomst 'historisch'. "De overeenkomst maakt een eind aan het al langslepende misbruik van het Zwitserse bankgeheim door mensen die proberen de opbrengsten van belastingontduiking te verdoezelen. De verwachting is dat er vanaf 2013 miljarden ponden aan onbetaalde belastingen worden opgehaald voor de Britse schatkist", aldus het ministerie in een verklaring.

De Zwitserse Vereniging van Bankiers is blij met de overeenkomst. De organisatie zei dat Groot-Brittannië heeft ingestemd met een voorheffing, in plaats van een systeem waarbij automatisch gegevens van cliënten worden uitgewisseld. Zwitserse financiële instituties hebben grote moeite met een dergelijk systeem.

Zwitserse banken gaan nu een voorheffing innen op de tegoeden van Britten op Zwitserse rekeningen die tussen de 27 en 48 procent ligt. Bovendien mag de Britse regering per jaar van vijfhonderd mensen die zij verdenkt van belastingontduiking de gegevens opvragen.

Britten met een Zwitserse bankrekening is een inkeerregeling aangeboden. Ze kunnen eenmalig anoniem de achterstallige belasting betalen, of alsnog hun tegoeden opgeven, waarna er belasting wordt geheven.

Zwitserland heeft de afgelopen tijd een reeks vergelijkbare akkoorden met andere landen gesloten. Het land probeert daarmee het imago van belastingparadijs af te schudden.