Rutte mag wel foto uit Tręveszaal twitteren

Harry

Op het officiële twitteraccount van premier Mark Rutte (VVD) zijn woensdag foto's verschenen vanuit de Trêveszaal, waar de ministerraad vergadert. Onder Ruttes voorganger Jan Peter Balkenende (CDA) was zoiets nog 'niet juist'.

"Ook vandaag is het kabinet weer bijeen in de Trêveszaal voor overleg over de begroting voor 2012", meldde Rutte woensdag aan zijn meer dan vijftigduizend volgers. Daarbij plaatste de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD), die het twitteraccount van Rutte beheert, een link naar twee foto's vanuit de Trêveszaal en een foto van minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) die de zaal betreedt.

Balkenende tikte in 2009 toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) nog op de vingers omdat die een foto uit de zaal op Twitter had geplaatst. Alles wat in de ministerraad wordt besproken is geheim, en ook foto's hiervan horen dus niet in de openbaarheid te komen, vond Balkenende.

"Wat leuk dat deze minister-president ook hecht aan openheid!", reageert Verhagen als hij wordt geconfronteerd met de tweet van Rutte. Er zijn binnen het kabinet geen nieuwe afspraken gemaakt over wat twitterende bewindspersonen wel en niet mogen, verzekert Verhagen lachend.

De RVD laat desgevraagd weten dat er van nieuw beleid inderdaad geen sprake is. "De foto is bewust een paar minuten voor het begin van de ministerraad gemaakt", legt een woordvoerder uit. Daarom wordt er strikt genomen niet gelekt uit de ministerraad.


Rutte mag wel foto uit Trêveszaal twitteren (Foto: Novum)