Chili lamgelegd door grote protestactie

Redactie

Chileense studenten, politici van de oppositie en vakbondsleden zijn woensdag in Chili begonnen aan een twee dagen durende staking. De stakers eisen dat de regering fundamentele maatschappelijke veranderingen doorvoert.

De actievoerders willen naar het centrum van de Chileense hoofdstad Santiago marcheren. De Chileense regering heeft echter gewaarschuwd dit niet te doen en heeft gedreigd de strenge veiligheidswet toe te passen op mensen die 'oproepen tot de ondermijning van de openbare orde'.

Sommige betogers gooiden met stenen naar bussen, staken barricades in brand en gingen de strijd aan met agenten die zich hadden verschanst in tanks. De politie greep in en gebruikte traangas. Volgens de politie is een auto in brand gestoken en is een agent in de hand geschoten.

De grootste vakbond van Chili heeft tot de staking opgeroepen en werkt samen met studenten en hoogleraren die al drie maanden lang het onderwijs boycotten. De actievoerders hebben de steun van de centrumlinkse coalitie die ruim twintig jaar Chili regeerde, totdat president Sebastian Pinera en de rechtervleugel van de Chileense politiek vorig jaar aan de macht kwamen.

De actievoerders eisen dat de grondwet wordt vervangen. De huidige constitutie geeft de president nog veel macht, maar de betogers willen dat een nieuwe grondwet gaat voorzien in volksraadplegingen en gratis onderwijs voor alle Chilenen. Daarnaast eisen ze een hervorming van het pensioenstelsel en meer geld voor de zorg.

De staking kost de Chileense economie volgens de regering bijna driehonderd miljoen euro. Volgens Pinera een teleurstellende terugval 'nu er zware onweerswolken op komen zetten in de wereldeconomie'. "Het is pijnlijk om te zien hoe hard er wordt gewerkt om Chili lam te leggen", aldus de president. "Niets in het leven is gratis; er moet iemand betalen."

Regeringswoordvoerder Andres Chadwick veroordeelde de eisen van de betogers als 'meer dan utopisch'. Volgens hem hebben de deuren van het paleis 'altijd open' gestaan voor vakbondsleiders die de dialoog aan willen gaan.