Voorwaardelijke celstraffen voor hackers

Redactie

Vijf mannen zijn veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden voor het hacken van de computersystemen van de universiteiten van Michigan en Kaiserslautern. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam woensdag besloten.

Het vijftal, afkomstig uit Amsterdam, Sloten, Hengelo, Dokkum en Groningen, verschafte zich toegang tot de universitaire computersystemen en verspreidde via het netwerk illegaal films, muziek en software. Volgens de rechter hebben de verdachten zich op vrij omvangrijke schaal en op een geraffineerde wijze drie jaar lang beziggehouden met hun criminele activiteiten.

De hackerspraktijken in de VS en Duitsland werden in december 2007 ontdekt. In augustus en september 2008 werden de verdachten aangehouden.

De rechtbank heeft rekening gehouden met het feit dat de vijf geen geld wilden verdienen en ook geen privacygevoelige informatie hebben gestolen of openbaar gemaakt. Het OM had twee weken geleden voorwaardelijke gevangenisstraffen van drie en vier maanden geëist.