Radio 538 woedend op Buma/Stemra

Redactie

Radio 538 haalt alle podcasts van zijn websites. De zender is boos omdat het van Buma/Stemra met terugwerkende kracht vanaf januari bijna honderd keer zo veel moet gaan betalen voor de muziek in de podcasts.

Het gaat om de podcasts van de danceprogramma's 538 Dance Department en Powermix. Het station betaalt jaarlijks een standaardvergoeding voor de muziek in podcasts. "We betalen graag voor de muziek die we gebruiken, maar dan wel zonder mes in de rug", reageert algemeen directeur van Radio 538, Jan-Willem Brüggenwirth.

Buma/Stemra behartigt in Nederland de belangen van componisten, tekstschrijvers en muziekuitgevers op het gebied van auteursrecht. De laatste tijd is er veel te doen rondom Buma/Stemra. Zo bevindt zich op hun hoofdkantoor een televisie met een winkelwaarde van ruim zestigduizend euro, maar klagen artiesten zelden tot nooit geld van Buma/Stemra te ontvangen.

Buma/Stemra onderzoekt momenteel nog steeds de mogelijkheid mensen fors te laten betalen voor het embedden van bijvoorbeeld youtube filmpjes, waar youtube zelf al rechten over afdraagt, of van radiostreams waar de stations zelf al voor betalen. Hierdoor zou Buma/Stemra voor één enkele stream tientallen tot honderden keren geld kunnen vragen.