[MotoGP] Honda: "Race Japan naar Suzuka verplaatsen"

Peterselieman

Om een einde te maken aan de onrust die rond de MotoGP-race in Japan ligt heeft Honda een voorstel gedaan om de wedstrijd eenmalig van Motegi te verplaatsen naar Suzuka. Vanwege de aardbeving, tsunami en de nucleaire dreiging werd de race al verplaatst van 24 april naar 2 oktober.

Casey Stoner, Jorge Lorenzo en Valentino Rossi wilden vanwege een mogelijk veiligheidsrisico vanwege de straling die uit Fukushima komt niet naar Japan afreizen. Een onafhankelijk onderzoek heeft uitgewezen dat het circuit van Motegi, dat op 150 kilometer van Fukushima ligt, weinig risico loopt. Toch blijven de zorgen groot en daarom heeft Honda voorgesteld om de wedstrijd naar Suzuka te verplaatsen. Dat circuit ligt op 650 kilometer van het rampgebied.

"Mijn voorstel is dat we dit jaar racen op Suzuka en dan weer teruggaan naar Motegi," zo meldde Honda-teambaas Shuhei Nakamoto tegen Motosprint. "Ik hou trouwens ook meer van Suzuka omdat het circuit mooier en technischer is. De internationale motorsportfederatie heeft echter de homologatie van Suzuka ingetrokken, waardoor er dispensatie nodig is en dat zou dan snel moeten gebeuren."

De licentie voor Suzuka is ingetrokken vanwege de dood van Daijiro Kato in 2003. Sinds die gebeurtenis is de baan aangepast met uitloopstroken, waardoor de veiligheid vergroot is.

Het is onduidelijk of de motorsportfederatie in gaat op het aanbod van Honda. Mocht dit zo zijn dan ontvangt Suzuka op 2 oktober eerst de MotoGP en een week later de Formule 1. Overigens is Honda eigenaar van zowel de Motegi Twin Ring als Suzuka.