Kim Jong Il in Siberië voor gesprek met Medvedev

Redactie

De gepantserde trein van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Il is dinsdag in de Siberische stad Boerjatia aangekomen. Kim heeft daar vermoedelijk woensdag een ontmoeting met de Russische president Dmitri Medvedev.

Kim en Medvedev zullen waarschijnlijk praten over een aardgasleiding die Russisch gas via Noord-Korea naar Zuid-Korea moet vervoeren. Zuid-Koreaanse media meldden eerder dat Noord-Korea tot honderd miljoen dollar per jaar kan verdienen met de leiding, maar de onderhandelingen verlopen moeizaam vanwege het nucleaire programma van het communistische land. In Zuid-Korea vreest men dat Noord-Korea de gasleiding zal afsluiten als de relatie tussen beide landen verder verslechtert.

Over het bezoek van Kim is weinig bekend. Een paar mensen lukte het Kim te fotograferen, maar er is een grote politiemacht op de been om de media bij hem vandaan te houden. Het is het eerste bezoek van Kim aan Rusland in negen jaar. Tegelijkertijd brengen hoge Russische militairen deze week een bezoek aan Noord-Korea. Het Russische ministerie van defensie zei dat de gesprekken zich onder meer richten op hernieuwing van de militaire samenwerking tussen beide landen.

Een Zuid-Koreaanse krant schreef dinsdag dat het overduidelijk is waarom Kim Rusland bezoekt, namelijk omdat hij 'wanhopig op zoek is naar economische hulp'. Noord-Korea heeft te kampen met chronische voedseltekorten en werd de afgelopen weken getroffen door zware overstromingen. Volgens het Internationale Rode Kruis zijn zeker 29 duizend mensen de afgelopen drie maanden dakloos geworden als gevolg van zware stormen en hevige regenval.


Kim Jong Il in Siberië voor gesprek met Medvedev (Foto: Novum)