Sean Penn brandt eigen film af

Redactie

Sean Penn is niet erg te spreken over zijn nieuwste film The Tree of Life. De film miste de emotie van het scenario en voldeed niet aan zijn verwachtingen. Dat zegt de 51-jarige acteur tegen de Franse krant Le Figaro.

The Tree of Life vertelt hoe Jack (Penn), een man van middelbare leeftijd, zijn jeugd wil herleven. Via flashbacks wordt duidelijk gemaakt hoe de jonge Jack zeer beschermd werd opgevoed maar door een traumatische gebeurtenis voorgoed zijn onschuld verloor.

"Op het witte doek was niets terug te vinden van de emotie van het script, een van de beste die ik ooit gelezen heb", legt de Amerikaan uit. Volgens Penn had de film beter een normale vertelstructuur kunnen hanteren. Dat had een duidelijker film opgeleverd zonder afbreuk te doen aan de schoonheid.

"Het is mij eerlijk gezegd nog steeds niet helder wat nu precies mijn rol is", zegt Penn geïrriteerd. "Het ergste is dat regisseur Terrence Malick het me ook niet kan uitleggen."

In de rol van Penn is tijdens de montage ingrijpend gesneden. In plaats van een hoofdrol te spelen dient Jack nu meer als kader om het verhaal te vertellen. Deze kleinere rol zou volgens velen ook door iemand van een kleiner kaliber dan Penn gespeeld kunnen worden.

Toch raadt Penn het publiek niet direct af de film te gaan bekijken. "Je kunt die film het best bekijken als je geen vooroordeel hebt over wat je gaat zien. Je moet zelf bepalen of je een emotionele of spirituele band met de film kunt krijgen. Als dat je lukt, heb je een zeer ingrijpende ervaring."

The Tree of Life is nog in vele Nederlandse bioscopen te zien.


Sean Penn brandt eigen film af (Foto: Novum)