Zoon: Moammar Gadhafi gezond en in Tripoli

Redactie

Saif al-Islam Gadhafi, een zoon van de Libische dictator Moammar Gadhafi, is in tegenstelling tot eerdere berichten nog op vrije voeten. Dat bleek in de nacht van maandag op dinsdag. Saif al-Islam Gadhafi beweerde tegen buitenlandse verslaggevers dat zijn vader het goed maakt en in Tripoli verblijft. Volgens de 39-jarige zoon van Gadhafi staat de hoofdstad nog altijd onder controle van troepen die loyaal zijn aan het bewind.

Hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo van het Internationaal Strafhof had eerder nog gemeld dat de zoon van Gadhafi was gearresteerd door de rebellen. In de nacht van maandag op dinsdag dook Saif al-Islam echter op bij het uitgestrekte commandocomplex van Gadhafi in Tripoli, waar hij een verklaring aflegde tegen verslaggevers.

Saif al-Islam bracht ook een bezoek aan het hotel Rixos, waar een aantal buitenlandse journalisten verblijft. De zoon van Gadhafi stelde dat er leugens waren verspreid over zijn vermeende arrestatie en over de instorting van het bewind van zijn vader. Saif al-Islam Gadhafi en zijn vader worden verdacht van misdaden tegen de menselijkheid. Het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft arrestatiebevelen tegen hen uitgevaardigd.

De NAVO meldde dat troepen die loyaal zijn aan Gadhafi maandagavond drie Scud-raketten hebben afgevuurd. De zware explosieven werden vanuit Sirte richting Misurata geschoten. Ze landden vermoedelijk in de Middellandse Zee of in de woestijn en veroorzaakten voor zover bekend geen slachtoffers of materiële schade. Gadhafi is geboren in de omgeving van de centraal gelegen stad Sirte. Misurata ligt ongeveer 200 kilometer ten westen van Sirte en is al maanden een van de belangrijkste bolwerken van het verzet tegen het bewind van Gadhafi.

Zoon: Muammar Kaddafi gezond en in Tripoli
Zoon: Moammar Gadhafi gezond en in Tripoli (Foto: ANP)