Dranksmokkelaar flest fiscus voor miljoenen

Redactie

Een 41-jarige Nederlander die begin augustus voor fraude met alcoholhoudende dranken in Moldavië werd aangehouden, is maandag voor in ieder geval nog veertien dagen vastgezet in een Nederlandse cel. Door zijn praktijken is de Belastingdienst tientallen miljoenen euro's misgelopen.

De rechter-commissaris bij de rechtbank in Den Bosch boog zich maandag over de zaak van de man, die vrijdag werd uitgeleverd. De man heeft vermoedelijk van oktober 2009 tot medio vorig jaar valse documenten en vrachtbrieven opgemaakt, zodat hij pallets met wodka, wijn en bier naar het Verenigd Koninkrijk kon sturen zonder btw en accijnzen te betalen.

Vermoedelijk zijn de alcoholische dranken in Groot-Brittannië illegaal op de markt gebracht, meldt het functioneel parket van het Openbaar Ministerie maandag. De man gebruikte voor zijn praktijken zijn in Nederland gevestigde ondernemingen.

De schade voor de Nederlandse fiscus bedraagt ongeveer twintig miljoen euro. In het Verenigd Koninkrijk gaat het om veertig tot vijftig miljoen.