SP wil debat over Grieks-Finse deal

Harry

De SP wil nog deze week een debat met premier Mark Rutte (VVD) en minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) over de zogenoemde Grieks-Finse deal. Financiënwoordvoerder van de SP Ewout Irrgang noemt de brief die De Jager hier maandag over stuurde 'een nieuw rookgordijn'.

De Jager schreef dat er geen sprake is van een geldige overeenkomst tussen Finland en Griekenland over een onderpand. De deal is niet rond omdat de eurozoneleiders hier nog niet mee hebben ingestemd. Wel wist Nederland van de onderhandelingen tussen de twee landen, schrijft De Jager in de brief.

"De rook van de blunder van 50 miljard is nog niet opgetrokken of Rutte trekt nieuwe rookgordijnen op over onderpand op de Griekse leningen", zegt Irrgang. De SP wil nog deze week een debat met Rutte en minister De Jager om opheldering te krijgen over waarmee Rutte nu precies heeft ingestemd op de Eurotop van vorige maand.

"Rutte zei vrijdag op zijn persconferentie dat iedere vorm van onderpand voor de Finnen, ook voor Nederland beschikbaar moet zijn", zegt het Kamerlid van de SP. "Maar hij zegt er tegelijkertijd bij dat hij dat eigenlijk niet wil. Toch heeft hij op de Eurotop van 21 juli ermee ingestemd dat de Finnen hierover gingen onderhandelen. Dat is niet met elkaar te rijmen en moet door de premier in een debat opgehelderd worden."