Noorwegen herdenkt slachtoffers aanslagen

Redactie

De Noorse premier Jens Stoltenberg heeft de Noorse bevolking zondag, tijdens de herdenkingsdienst voor de slachtoffers van de bloedige aanslagen die het land een maand geleden troffen, opgeroepen op elkaar te letten. De Noren moeten waken voor intolerantie.

"We hebben jullie nodig. Het maakt niet uit waar je woont, het maakt niet uit in welke god je gelooft, iedereen kan verantwoordelijkheid nemen en de vrijheid bewaken", aldus Stoltenberg.

De premier voegde daaraan toe dat 'we samen een onbreekbare keten van zorg, democratie en veiligheid zijn - dat is onze bescherming tegen geweld'. "Vandaag wordt de tijd stilgezet om de doden te herdenken. We doen dit als een natie. Elke kaars heeft warmte geboden, elke gedachte heeft troost gegeven, elke roos heeft hoop gegeven. We zijn een klein land, maar een groot volk." Stoltenberg kreeg een staande ovatie van de 6700 aanwezigen.

Ook de Noorse koning Harald zei mee te voelen met de pijn die iedereen in Noorwegen ervaart, maar ook te geloven dat Noorwegen deze pijn te boven kan komen. "Ik ben er zeker van dat we ons vermogen om veilig en in vrijheid in ons land te leven kunnen behouden", zei hij.

Bij de dienst, die plaatsvond in de Spektrum Arena in Oslo, waren de nabestaanden van de 77 dodelijke slachtoffers en overlevenden aanwezig. Ook buitenlandse politici woonden de ceremonie bij. De Nederlandse ambassadeur in Noorwegen, Richard van Rijssen, was een van de aanwezigen.

Tijdens de ceremonie vonden optredens plaats van bekende Noorse artiesten, onder meer van popgroep A-ha, en het Noors Radio-orkest.

Anders Behring Breivik (32) heeft bekend dat hij het bloedbad op het eiland Utøya heeft aangericht en 69 mensen heeft doodgeschoten. Ook bekende hij de bomaanslag in de hoofdstad Oslo, die aan acht mensen het leven kostte, te hebben gepleegd. Met zijn daden wilde hij naar eigen zeggen voorkomen dat Noorwegen en Europa ten onder gaan aan islamisering en multiculturalisme.

Zaterdag keerden overlevenden van het bloedbad op Utøya terug naar het Noorse eilandje. Zo'n duizend overlevenden en hun familieleden werden door politie en medische hulpverleners begeleid bij hun rondgang over het eiland.

Met de herdenkingsdienst van zondag kwam een maand van rouw ten einde.


Noorwegen herdenkt slachtoffers aanslagen (Foto: Novum)