Pukkelpop wil fonds voor slachtoffers

Redactie

De organisatie van Pukkelpop is van plan een fonds op te richten voor slachtoffers en nabestaanden. Het Belgische muziekfestival werd donderdag getroffen door noodweer, waardoor tenten en bomen omwaaiden. Vijf festivalgangers overleefden het noodweer niet. Drie Nederlandse gewonden liggen nog in het ziekenhuis.

"We voelen de behoefde een onafhankelijk fonds op te richten voor de slachtoffers en hun nabestaanden. Dit zou de naam Steunfonds Pukkelpop Slachtoffers meekrijgen", vertelt organisator Chokri Mahassine aan de Vlaamse krant De Standaard. Meer informatie over het fonds wordt bekendgemaakt via de website van het festival.

Daar kunnen bezoekers vanaf zondag terecht met allerlei vragen. De site Pukkelpop.be is opnieuw ingericht met een informatiepunt voor gedupeerden. Zij vragen zich vooral af of toegangstickets en aangeschafte drankbonnen worden terugbetaald. Op die vraag heeft de festivalorganisatie echter nog geen antwoord.

"Gelet op de dramatische omstandigheden en gezien we tot op heden nog geen volledig zicht hebben op de omvang van deze problematiek, kunnen we hier voorlopig geen antwoord op geven." Wel belooft de organisatie uiterlijk half november meer duidelijkheid te geven.

Van de zes Nederlanders die gewond raakten door het noodweer op het Belgische muziekfestival Pukkelpop in Hasselt, liggen er zondag nog drie in het ziekenhuis. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag.

De toekomst van Pukkelpop is onzeker nadat de burgemeester van Hasselt zei dat het festival niet meer in de huidige vorm plaats kan vinden. Hilde Claes deed die uitspraak zaterdag, toen het stadsbestuur van Hasselt een bezoek bracht aan het gehavende festivalterrein.

Tijdens verschillende concerten op het festival begon het donderdag hard te waaien en te onweren. Dat ging gepaard met hevige regenval en zware hagelbuien. Verschillende festivaltenten bleken niet bestand tegen het noodweer en bezweken. Onder de zestigduizend bezoekers ontstond paniek. Vijf Belgen kwamen om het leven, 150 festivalgangers raakten gewond. Tien van hen raakten zwaar gewond, drie verkeren nog in levensgevaar.

Vanuit alle kanten krijgen de slachtoffers en festivalorganisatie steunbetuigingen. Zo staat op Lowlands, dat dit weekeinde plaatsvindt, een muur waar briefjes achtergelaten worden. Ook via de website van Pukkelpop en social media stromen de reacties binnen.

De vele reacties doen de organisatie goed. "De Pukkelpop-organisatie wil haar dank uiten aan alle Pukkelpop-bezoekers, hun ouders, families en vrienden. Het zijn zware tijden en we krijgen tienduizenden positieve reacties en aanmoedigingen", is te lezen op de website van het festival. "Dat doet ons enorm deugd!"