Disney-baas vindt verhaallijn films onbelangrijk

Redactie

De verhaallijn is volkomen onbelangrijk voor het succes van een film. Dat vindt topman Andy Hendrickson van de animatietak van Disney. "Mensen zeggen dat het allemaal draait om de verhaallijn, maar als je een enorm budget hebt, is dat onzin", zei de Disney-baas volgens het Amerikaanse filmblad Variety tijdens een conferentie in Vancouver.

Als voorbeeld noemde de topman de Disney-film Alice in Wonderland met Johnny Depp, die een groot financieel succes was. "Het verhaal is niet heel goed, maar de film is een visueel spektakel en daarom stonden mensen ervoor in de rij. En Johnny Depp deed ook geen kwaad."

"Winst maken staat gelijk aan de mogelijkheid de aandacht vast te houden van de gemiddelde kijker," denkt Hendrickson. De Disney-topman vindt dat een film een gigantisch reclamebudget verdient als de film voor meerdere doelgroepen geschikt is. "Dat is het enige type films waarbij je honderd miljoen dollar aan marketing kan besteden."

De uitspraken van Hendrickson zijn opvallend omdat Disney-films in het verleden vaak juist erg moralistisch werden bevonden. De plot van veel jeugdfilms van Disney draait om het gezin en de belangrijke taak die ouders daarin hebben.

Volgens Hendrickson gaan de inkomsten uit dvd-verkoop dalen. Dat betekent dat de filmstudio's de focus meer komt te liggen op zogenoemde 'tentpole' producties, grote films waarbij een gigantische marketingmachine wordt ingezet om zoveel mogelijk kijkers in de bioscopen te krijgen.