Meer brommers en minder auto's gestolen

Harry

Het aantal brommerdiefstallen blijft stijgen. In de eerste zes maanden van dit jaar zijn 7632 brom- en snorfietsen gestolen. Dat zijn er 189 meer dan in dezelfde periode vorig jaar, blijkt uit cijfers van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit. Ten opzichte van 2007 gaat het om een stijging van 66 procent.

Het aantal diefstallen van auto's en vrachtwagens daalde in het eerste halfjaar. Daarmee bleef het totale aantal gestolen voertuigen met bijna zestienduizend nagenoeg gelijk aan het aantal dat werd gestolen in de eerste helft van 2010.

De Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit wil dat de politie meer aandacht besteedt aan brommerdiefstallen. Ook moeten gemeenten en bedrijven zorgen dat er meer parkeerplekken komen waar brommerrijders hun voertuig kunnen vastketenen. Nog deze maand wil de stichting een plan van aanpak aanbieden aan minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD).

In de zes eerste maanden van het jaar werd vaker aangifte gedaan van transportcriminaliteit, in totaal 611 keer. Dat is 3,7 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Het ging 430 keer om diefstal van lading, 136 keer om diefstal van een voertuig en 45 keer om een combinatie daarvan. De meeste diefstallen vonden plaats in de provincies Noord-Brabant en Limburg.