Aanstelling De Rooij omstreden in schaatswereld

Peterselieman

De Nederlandse schaatswereld is niet blij met de aanstelling van Theo de Rooij als teammanager van de achtervolgingsploeg. Schaatsbond KNSB stelde de voormalig manager van de wielerploeg Rabobank deze zomer samen met technisch coördinator Erben Wennemars aan om olympisch succes op de achtervolging te bewerkstelligen.

Directeur Sport van de KNSB Arie Koops benadrukte bij de aanstelling van De Rooij dat zijn komst breed gedragen werd, maar hier blijkt niets van de kloppen, nu de coaches, de schaatsers en hoofdsponsor KPN zich beginnen te roeren. Ze hadden geen inspraak in de procedure en twijfelen over de capaciteiten van de voormalig wielermanager.

"We zijn door de KNSB voor een voldongen feit geplaatst. Mij had het logisch geleken, zeker gezien de gevoeligheid van het onderwerp, als er tijdens de hele procedure enige terugkoppeling had plaatsgevonden met de coaches en schaatsers," zei TVM-coach Bart Veldkamp. Control-trainer Jac Orie is het met hem eens. "We zijn als directbetrokkenen totaal niet bij de keuze voor De Rooij en Wennemars betrokken geweest. Dat is apart, zo hoort het niet."

Ook hoofdsponsor KPN werd pas kort voor de presentatie van de twee door de KNSB ingelicht, ondanks dat de sponsor juist extra geld voor de ploegenachtervolging had gereserveerd. Door het Team Holland, powered by KPN op te richten wordt geprobeerd om na twee mislukte Spelen eindelijk goud te halen op de achtervolging.

De Rooij is omstreden omdat hij in 2007 de wielrenner Michael Rasmussen uit de Tour de France gooide omdat de Deen gelogen zou hebben over zijn verblijfplaats tijdens de trainingen en hierdoor de whereabouts verkeerd ingevuld had. Rasmussen heeft tegen de Rabobankploeg een proces aangespannen dat waarschijnlijk in november zal dienen en waarin de Deen 5,6 miljoen euro eist van zijn voormalig werkgever. De Rooij is in deze procedure vanwege zijn rol destijds een sleutelfiguur.