'Satudarah open voor gesprek met politie'

Redactie

De Molukse motorclub Satudarah staat open voor een gesprek met de politie en de burgemeester in Breda. Dat laat advocaat van de club Erik Thomas woensdagavond weten. "De leden gaan een gesprek niet uit de weg als iemand problemen met ze heeft."

Dinsdag werd bekend dat in het centrum van Breda vanaf vrijdag in het weekeinde verscherpte veiligheidsmaatregelen gelden. In een door burgemeester Peter van der Velden aangewezen zogeheten veiligheidsrisicogebied mag de politie komende vier weekeinden preventief fouilleren, onder meer vanwege angst voor problemen met motorclubs.

Vorige week zouden enkele leden van Satudarah onder meer portiers van horecazaken in Breda hebben bedreigd. De politie is een onderzoek gestart naar de incidenten.

De Harleydag, die zondag plaats zou vinden in Breda, is afgelast. De organisatie en de gemeente werden het niet eens over de veiligheidseisen. De gemeente verwacht dat er toch veel motorliefhebbers naar de stad komen en neemt het zekere voor het onzekere. Deze zomer werden meer motordagen afgelast uit angst voor confrontaties tussen motorbendes.

De advocaat noemt het niet verstandig dat de burgemeester en de politie in de media uitspraken doen waardoor inwoners de indruk krijgen dat er 'een oorlog op uitbarsten staat'. In media werd onder meer beweerd dat leden van de motorclub bewapend zijn. "Het lijkt mij dat de gemeente zich daarmee in de eigen voet schiet. Dat soort berichten zorgt alleen maar voor onrust."

Dergelijke verdachtmakingen werpen de leden van de club volgens de advocaat overigens verre van zich. "We merken te zijner tijd wel wat uit het politieonderzoek blijkt."

De advocaat stelt daarbij het idee te hebben dat het een trend is dat burgemeesters tegenwoordig 'hard en stoer' optreden. Hij noemt daarbij als voorbeeld ook de bewoner van een beschoten woning in Eindhoven, die van de burgemeester zijn biezen moest pakken. "De vraag is of zo'n optreden echt verstandig is en recht doet aan alle betrokkenen." Thomas benadrukt echter geen inzage te hebben in alle informatie.