Breda neemt maatregelen uit angst voor motorclubs

Redactie

In het centrum van Breda gelden vanaf vrijdag in het weekeinde verscherpte veiligheidsmaatregelen. In een door burgemeester Peter van der Velden aangewezen zogeheten veiligheidsrisicogebied mag de politie komende vier weekeinden preventief fouilleren. Dit onder meer vanwege angst voor problemen met motorclubs.

Vorige week gedroegen enkele leden van de Molukse motorclub Satudarah zich intimiderend in de binnenstad. Ze zouden onder meer portiers van horecazaken hebben bedreigd. De politie laat dinsdag weten een onderzoek te zijn gestart naar de incidenten.

De Harleydag die zondag plaats zou vinden in Breda is afgelast. De organisatie en de gemeente werden het niet eens over de veiligheidseisen. De gemeente verwacht dat er toch veel motorliefhebbers naar de stad komen en neemt het zekere voor het onzekere.

"Het is een relatief zwaar middel, maar we kunnen en willen onze ogen niet sluiten voor wat er gebeurt", zegt Van der Velden. De maatregelen gelden ieder weekend tot en met 11 september.

Volgens een woordvoerder van de gemeente staan er veel evenementen op het programma en wil de gemeente geen risico's nemen. Naast de problemen met de motorclubs is er rond het Valkenberg, een park in de stad, een toename van het aantal straatroven.

Deze zomer werden meer motordagen afgelast uit angst voor confrontaties tussen motorbendes. President van de Hells Angels Daniel Uneputty ontkent dat er sprake is van een sluimerende motorbendeoorlog. Hij noemt de vermeende strijd tussen de Angels en Satudarah 'pure paniekzaaierij'.