Robben breekt lans voor Van Gaal

Peterselieman

Louis van Gaal kreeg na zijn ontslag bij Bayern München veel kritiek voor zijn kiezen, maar Arjen Robben neemt het op voor de succestrainer. De aanvaller baalde van het ontslag.

Van Gaal had bonje met de hele spelersgroep, zo schreven niet alleen de Duitse media, maar bevestigde ook de clubleiding tot vervelens toe. Vooral clubpresident Uli Hoeness haalde na het vertrek van Van Gaal meermaals keihard uit. "In Duitsland overheersen de negatieve verhalen over Van Gaal", aldus Robben in gesprek met NUsport.

"Dat vind ik zo gemakkelijk. Hij heeft fantastisch werk geleverd. Wat we in het eerste seizoen gepresteerd hebben, is uniek. Het tweede seizoen was minder, te veel spelers voetbalden onder hun niveau. In de filosofie van Van Gaal konden veel spelers niet mee. Het gaat veel te ver om alles bij Van Gaal te leggen."

De ontbrekende chemie tussen trainer en spelers werd als reden van Van Gaals ontslag aangedragen. Robben kan zich daar deels in vinden. "Je zag gewoon dat jongens blokkeerden. Maar ik denk dat Van Gaal altijd rechtdoorzee was. Naar iedere speler. Gewoon hard en direct. Daar moet je mee kunnen omgaan. Sommige spelers hadden daar moeite mee. That's it."

"Ik vind dat wij als groep en als individu Van Gaal dankbaar moeten zijn. Hij heeft veel spelers en het totale team beter gemaakt", vertelt Robben, die mede door de aanwezigheid van Van Gaal in 2009 voor Bayern koos. "Maar onder Jupp Heynckes bevalt het ook goed. Hij heeft heel veel ervaring, is al 66. Je merkt vanaf minuut één dat hij veel verstand heeft van het spelletje. En in zijn omgang met spelers is-ie heel relaxed."