Zeven jaar cel voor Nigeriaanse mensensmokkelaar

Redactie

De rechtbank in Zwolle heeft de Nigeriaanse leider van een internationale mensenhandelbende woensdag veroordeeld tot zeven jaar cel. Zijn bende ronselde minderjarige Nigeriaanse meisjes om in het buitenland in de prostitutie te gaan werken.

De strafmaat is gelijk aan de eis van justitie. De in 1969 geboren man moet twee slachtoffers ieder vijfduizend euro schadevergoeding betalen.

Een man uit Sierra Leone kreeg vier jaar cel in de zaak die de naam Kluivingsbos draagt. Een Nigeriaanse vrouw die twee jaar cel kreeg opgelegd is een voormalig slachtoffer van mensenhandel dat de meisjes 'opleidde'. Een verdachte die zes maanden kreeg had papieren voor de asielprocedures van de Nigeriaanse meisjes in zijn bezit.

De zaak tegen een vijfde verdachte is verplaatst naar 17 november omdat twee weken geleden een tolk niet was verschenen.

De rechtbank hield er bij het bepalen van de straf rekening mee dat de behandeling van de zaken vier jaar heeft geduurd. De nationale recherche begon het onderzoek naar mensensmokkelorganisaties in Nederland, Nigeria, Italië, Spanje, Frankrijk, Engeland en België op 1 november 2006.