Ombudsman: mailverkeer overheid schiet tekort

bennootje

Het e-mailverkeer tussen de overheid en de burger schiet tekort. Dat schrijft Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer in een dinsdag verschenen rapport. Hij vindt dat overheden kritisch moeten kijken naar hun digitale verkeer.

Als een overheidsinstantie op het briefpapier of de website een e-mailadres vermeldt, mogen mensen ervan uitgaan dat e-mailberichten in behandeling worden genomen. Dat is nu niet het geval, zegt Brenninkmeijer.

Bovendien strooien overheden volgens Brenninkmeijer ten onrechte rond met disclaimers, een regel onder een e-mail waarin elke verantwoordelijkheid voor de inhoud van het bericht wordt afgewezen. Onderaan een bericht waarin bijvoorbeeld iets wordt toegezegd of uitgelegd, staat dat aan de inhoud geen rechten mogen worden ontleend. "Zo stelt de overheid zich veel te vrijblijvend op."

Verder blijken overheden vaak niet duidelijk te maken hoe en wanneer ze op e-mail ze reageren. Ze moeten aangeven binnen welke termijn ze e-mail beantwoorden. Als dat onduidelijk blijft, is het voor de burger niet mogelijk de overheid aan te spreken op haar verantwoordelijkheid.